Cei 40.000 de romani care muncesc pe plantatii de capsuni in Spania baga anual in buzunarele unor intermediari de contracte de munca in jur de 12 milioane de euro, suma incasata ilegal. Problemele legate de contractele de munca pentru Spania sunt semnalate de peste un an de muncitorii romani. Ei reclama disparitia contractelor nominale trimise de angajatorii iberici, documentele fiind “ratacite” de functionari ai consulatului spaniol. In miile de plangeri inregistrate la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, muncitorii spun ca le sunt percepute sume cuprinse intre 300 si 500 de euro pentru a intra in posesia contractului, desi acesta este trimis gratuit. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a deschis o ancheta in acest caz.

Cei 40.000 de romani care muncesc pe plantatii de capsuni in Spania baga anual in buzunarele unor intermediari de contracte de munca in jur de 12 milioane de euro, suma incasata ilegal. Autoritatile romane si spaniole cunosc fenomenul, dar nu fac nimic concret pentru a-l impiedica.

Problemele legate de contractele de munca pentru Spania sunt semnalate de peste un an de catre muncitorii romani. Ei reclama disparitia contractelor nominale trimise de angajatorii iberici, documentele fiind “ratacite” de functionari ai consulatului spaniol, potrivit plangerilor inregistrate la Departamentul de Munca in Strainatate (DMS) si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).

“Un muncitor roman care a lucrat in trecut la angajatorul spaniol are sansa sa obtina un nou contract daca angajatorul a fost multumit de prestatia sa. Asa ca ii intocmeste un contract de munca nominal si i-l trimite. Numai ca acele contracte, in loc sa ajunga la Ambasada Spaniei si apoi la Oficiu, pentru ca noi sa le transmitem gratuit catre beneficiar, ajung la diferite persoane care, in loc sa le inmaneze celor in drept, percep intre 300 si 500 de euro doar asa, ca sa-l rezolve pe om”, au declarat agentiei Mediafax surse din cadrul OMFM.

Reclamantii sunt muncitori romani care obtinusera, in anii trecuti, contracte de munca in Spania, in domeniul agricol, intermediate de OMFM. In miile de plangeri inregistrate atat la OMFM, cat si la DMS, fostii muncitori romani de pe plantatiile spaniole sustin ca le sunt percepute sume cuprinse intre 300 si 500 de euro pentru a intra in posesia contractului, desi acesta e trimis gratuit. De multe ori insa documentele nu ajung la ei, acestea fiind falsificate si utilizate pentru a trimite alte persoane la munca in Spania.

Potrivit surselor citate, situatia a aparut inca din 2004, cand Sectia Consulara a Ambasadei Spaniei la Bucuresti a modificat unilateral procedura de obtinere a vizei de munca. Mai mult decat atat, incepand din 17 martie 2006, contractele de munca pentru Spania nu se mai inmaneaza la sediul OMFM, ca urmare a deciziei autoritatilor spaniole, care au invocat “modificari ale legislatiei muncii in Spania”, au afirmat aceleasi surse.

Contractele sunt semnate de angajatorii spanioli, trimise Consulatului Spaniei la Bucuresti, iar de aici, teoretic, ar trebui sa ajunga la muncitorii romani. Numai ca aceste contracte – distribuite gratuit, pana in martie, de catre Oficiu – ajung de la ambasada la niste intermediari care le impart beneficiarilor pentru sume care ajung si la 500 de euro, sustin sursele citate.

Parchetul ancheteaza deja plangerile romanilor

Plangerile muncitorilor romani au fost preluate si de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a deschis o ancheta in acest caz. Procurorii au declansat cercetari cu privire la Dorina Presura (fosta angajata a OMFM), Alina Iancu (angajat al Consulatului spaniol), Raluca Avramescu si Iuliana Cristina Stamate, care “cu acordul si stiinta personalului consular, ar fi sters cu pasta corectoare numele persoanei selectionate prin Oficiu si ar fi recompletat spatiul ramas gol cu numele uneia dintre persoanele care au acceptat sa plateasca pentru obtinerea contractului”, informeaza surse judiciare.

Inainte de a pleca in Spania, tot mai multi romani sunt nevoiti sa dea spaga pentru a primi contractele ce le vor asigura un trai linistit, lor si familiilor lor. In ultimul an si jumatate s-au inregistrat la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca peste 3.000 de plangeri din partea oamenilor care au trebuit sa plateasca intre 300 si 500 de euro pentru un contract ce le-a fost trimis din Spania

 
 

Urmărește-ne pe Google News