Impactul emoțional și psihologic al luării de ostatici de către Hamas continuă să afecteze profund nu doar pe cei captivi, ci și familiile acestora. Evenimentul este o fereastră dureroasă către suferința colectivă a oamenilor nevinovați din toate părțile conflictului, scrie think tank-ul american The Atlantic Council.

Negocieri și principalele acțiuni de salvare a ostaticilor

Operațiunea de salvare din august 2024

Pe 27 august, forțele israeliene l-au salvat cu succes pe Farhan Al-Qadi, în vârstă de 52 de ani, care fusese răpit în timpul atacurilor din 7 octombrie. Al-Qadi, tată a 11 copii, era într-o stare bună după salvare.

Operațiunea de salvare din iunie 2024

Pe 8 iunie, patru ostatici israelieni – Noa Argamani (26), Almog Meir Jan (21), Andrey Kozlov (27) și Shlomi Ziv (41) – au fost salvați din tabăra de refugiați Nuseirat. Această operațiune a implicat un raid în timpul zilei și a necesitat o planificare extensivă. Forțele israeliene s-au confruntat cu o rezistență puternică în timpul misiunii, care a dus la moartea unui ofițer.

Operațiunea de salvare din februarie 2024

Pe 12 februarie, forțele israeliene au salvat doi cetățeni israelo-argentinieni, Fernando Simon Marman (60) și Louis Har (70), din Rafah, după 129 de zile în captivitate. Aceștia au fost evacuați în stare bună. Clara Marman, sora lui Fernando și partenera lui Louis, a fost eliberată în timpul încetării focului din noiembrie 2023.

Acordul din 21 noimebrie 2023

Un acord între Israel și Hamas a fost încheiat pe 21 noiembrie, vizând eliberarea a 50 de ostatici israelieni, care se aflau printre cei 240 de oameni capturați de gruparea teroristă în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului. În schimbul eliberării lor, Israelul urma să elibereze 150 de prizonieri palestinieni deținuți în Israel și să mențină o pauză de patru zile în lupte.

Această pauză a fost extinsă cu câteva zile, ceea ce a dus la eliberarea a 108 ostatici în total, înainte ca ostilitățile să fie reluate pe 1 decembrie. Acordul a fost anunțat după săptămâni de negocieri în care au fost implicate Statele Unite, Egiptul și Qatarul, care a acționat ca mediator cu gruparea teroristă Hamas, potrivit organizației American Jewish Committee (AJP)

Lupta pentru întoarcerea în siguranță a ostaticilor. Povara emoțională este copleșitoare

Pentru familiile celor rămași ostatici, chinul este copleșitor și neîntrerupt. Ele luptă pentru întoarcerea în siguranță a celor dragi, gestionând în același timp devastarea practică și emoțională a unui viitor incert. Fiecare zi aduce noi temeri, pe măsură ce familiile trebuie să navigheze prin tensiuni geopolitice și negocieri internaționale. Povara emoțională este copleșitoare, iar familiile trăiesc cu frica zilnică de pierdere, într-o luptă constantă pentru salvarea celor dragi în mijlocul războiului.

Benjamin Netanyahu, presat de zeci de mii de israelieni să salveze ostaticii Foto: Profimedia

Provocări uriașe la reintegrarea în societate

Cei care își pierd persoanele dragi aflate în captivitate sunt marcați de o traumă și mai profundă. Faptul că acele ultime momente s-au petrecut în captivitate intensifică durerea, complicând procesul de doliu. Trauma este adesea devastatoare, iar familiile se străduiesc să facă față realităților dure ale războiului.

Ostaticii eliberați se confruntă cu provocări uriașe la reintegrarea în societate. Deși familiile se bucură de revenirea celor dragi, ostaticii înșiși rămân cu cicatrici emoționale adânci. Sentimentul de vinovăție al supraviețuirii este o povară grea, iar dificultățile de a-și împăca eliberarea cu soarta tragică a altora sunt semnificative. Drumul spre recuperare psihologică este plin de obstacole, iar revenirea la o viață normală rămâne o provocare continuă.

Ostaticii care au murit

Un număr de persoane despre care se credea că sunt ținute ostatice au fost confirmate ca decedate, fie în timpul atacului din 7 octombrie, fie în captivitate.

Pe 1 septembrie, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că au recuperat trupurile a șase ostatici: Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi și sergentul Ori Danino. Corpurile lor au fost găsite într-un tunel subteran din zona Rafah, conform IDF, potrivit cotidianului britanic Independent.

Pe 28 august, s-a anunțat că trupul unui soldat IDF, luat ostatic, a fost recuperat din Gaza și returnat în Israel, dar numele acestuia nu a fost făcut public la cererea familiei.

Anterior, pe 8 august, s-a anunțat că trupurile lui Abraham Munder, Alex Dancyg, Yagev Buchshtab, Chaim Peri, Yoram Metzger și Nadav Popplewell, care au murit în captivitatea Hamas, au fost recuperate din Gaza de IDF și returnate în Israel, potrivit BBC online.

Pe 3 iunie, IDF a informat familiile a patru bărbați luați ostatici – Amiram Cooper, Chaim Peri, Yoram Metzger și Nadav Popplewell – că aceștia nu mai sunt în viață și că trupurile lor sunt deținute de Hamas. Soldatul IDF Itay Chen, un cetățean cu dublă naționalitate, SUA-Israel, despre care se credea că este ostatic, a fost de fapt ucis în atacurile Hamas din 7 octombrie, potrivit IDF.

Autoritățile israeliene au confirmat că Lior Rudaeff, 61 de ani, din Kibbutz Nir Yitzhak, a fost ucis pe 7 octombrie, iar trupul său a fost răpit și dus în Gaza. Elyakim Libman, 24 de ani, un agent de securitate la festivalul de muzică Nova, a fost de asemenea ucis în acea zi, conform autorităților în luna mai. Ambii bărbați fuseseră anterior raportați ca ostatici în Gaza.

Pe 24 mai, armata israeliană a declarat că trupurile a trei ostatici au fost recuperate: Orion Hernandez, 30 de ani, Chanan Yablonka, 42 de ani, și Michel Nisenbaum, 59 de ani.

O femeie israeliană șterge portretul unui ostatic în memorialul de la Reim, sudul Israelului.

La mijlocul lunii mai, au fost găsite și trupurile unor ostatici precum Shani Louk, 23 de ani, Amit Buskila, 27 de ani, Itzhak Gelerenter, 58 de ani, și Ron Benjamin, 53 de ani. Familiile a doi ostatici thailandezi, Sonthaya Oakkharasr și Sudthisak Rinthalak, au fost informate pe 16 mai că aceștia au fost uciși în atacul din 7 octombrie și că trupurile lor sunt deținute de Hamas în Gaza.

Alți ostatici confirmați ca decedați includ Gadi Haggai, Ron Scherman, Nik Beizer, Tal Chaimi, cetățean israelo-român în vârstă de 41 de ani, Joshua Mollel, un student tanzanian de 19 ani, Eden Zecharya, de 27 de ani, și Ziv Dado, de 36 de ani.

Printre alte victime se numără Jonathan Samerano, 21 de ani, Sahar Baruch, 25 de ani, Dror Kaplun, 68 de ani, Aviv Atzili, 49 de ani, Arye Zalmanovich, 85 de ani, Ronen Engel, 54 de ani, Maya Goren, 56 de ani, Guy Iluz, 26 de ani, Ofir Tzarfati, 27 de ani, Ofra Keider, 70 de ani, și Eliyahu Margalit, 75 de ani. Trupurile soldatului Noa Marciano, de 19 ani, și ale lui Yehudit Weiss, de 65 de ani, au fost găsite de trupele israeliene în clădiri din apropierea spitalului Al-Shifa din Gaza City.

În martie, familia lui Uriel Baruch, de 35 de ani, a fost informată de IDF că acesta a fost ucis pe 7 octombrie în timpul atacului asupra festivalului de muzică Nova, iar trupul său este deținut în Gaza. El era căsătorit și avea doi copii. Moartea lui Tamir Adar, de 38 de ani, a fost anunțată pe 5 ianuarie de Forumul Familiilor Ostaticilor și Persoanelor Dispărute. Ulterior, a fost anunțată și moartea lui Yossi Sharabi și Itay Svirsky.

Pe 16 decembrie 2023, armata israeliană și-a exprimat „regretul profund” după ce soldații au ucis din greșeală trei ostatici în nordul Gaza, care evadaseră de la răpitori. Aceștia au fost identificați ca Yotam Haim, 28 de ani, Samer Talalka, 22 de ani, și Alon Shamriz, 26 de ani.

Inbar Heiman, un student răpit de la festivalul de muzică Nova, a fost confirmat decedat în decembrie. Ostaticii despre care s-a raportat moartea, dar nu a fost confirmată, îi includ pe Shiri Bibas, 32 de ani, și cei doi copii ai săi, Ariel și Kfir.

Provocările geopolitice care s-au născut. Războiul din Gaza a făcut peste 40.000 de victime. Eforturile internaționale au eșuat

Fâșia Gaza, controlată de Hamas din 2007, este sub blocadă israeliană de aproape 20 de ani și a suferit distrugeri masive. Potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, războiul a făcut aproximativ 41.000 de victime. Criza umanitară din Gaza este severă, cu lipsuri majore de alimente, boli răspândite și aproape 1,9 milioane de oameni strămutați.

Orașul Gaza Foto: Profimedia

Eforturile internaționale de a calma tensiunile, inclusiv cele ale ONU, au eșuat, iar decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare împotriva liderilor israelieni și Hamas a stârnit furie. Deși o încetare a focului temporară și eliberarea unor ostatici au avut loc în noiembrie 2023, conflictul a continuat neîncetat.

Situația devine și mai complicată odată cu apropierea alegerilor din SUA și instabilitatea guvernului Netanyahu

Relațiile Israel-Iran sunt la cel mai tensionat nivel din cauza atacurilor cu rachete ale Iranului, iar granița Israel-Liban este scena unor ciocniri zilnice care au dus la zeci de morți. Războiul pare să se extindă, mai ales după uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, de către Israel în septembrie și invazia terestră a sudului Libanului.

Iran a lansat 180 de rachete balistice către Israel pe 2 octombrie. Foto: Decker Eveleth / Planet Labs

Relațiile dintre Israel și SUA sunt într-o stare tensionată. Pe de o parte, SUA continuă să sprijine Israelul militar și diplomatic, dar pe de altă parte, au apărut critici din ambele țări privind nivelul acestui sprijin. Inițiativele SUA de a promova un acord de încetare a focului și de a adânci integrarea regională a Israelului au stagnat din cauza priorității pe care Israelul o acordă operațiunilor militare, scrie Atlantic Council.

Situația devine și mai complicată odată cu apropierea alegerilor din SUA și instabilitatea guvernului Netanyahu. Ambele tabere politice din SUA cer finalizarea campaniei din Gaza înainte de instalarea noii administrații americane în 2025. Premierul Netanyahu va trebui să găsească rapid un final al conflictului pentru a asigura relații pozitive cu viitorul președinte american, esențiale pentru securitatea Israelului.

Urmărește-ne pe Google News