Igor Girkin, un fost lider rus al separatiștilor ucraineni care a afirmat în trecut că a „apăsat pe trăgaci” în războiul din Donbas din 2014-2015, când a ajutat la organizarea unor miliții pro-ruse în estul Ucrainei, a făcut comentarii acide la adresa conducerii ruse într-o înregistrare video de 90 de minute, după ce a vizitat zona de conflict.
„Capul peștelui este complet putred”, a declarat Girkin pe popularul său canal de Telegram, adăugând că armata rusă trebuie reformată și să primească oameni competenți.
El a afirmat că ofițerii de rang mediu din cadrul armatei și-au exprimat deschis nemulțumirea față de ministrul apărării, Serghei Șoigu, și chiar față de Putin, din cauza proastei gestionări a războiului.
„Nu sunt doar eu… oamenii nu sunt deloc orbi și surzi: oamenii de acolo, de la nivel mediu, nici măcar nu-și ascund opiniile care, cum să spun, nu sunt pe deplin elogioase la adresa președintelui sau a ministrului apărării”, a adăugat Girkin, un fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
Ministerul rus al Apărării nu a comentat comentariile lui Girkin, care l-a criticat în repetate rânduri pe Șoigu, un aliat apropiat al lui Putin, pentru înfrângerile de pe câmpul de luptă pe care Rusia le-a suferit în război.
Atât Ucraina, cât și Rusia susțin că cealaltă parte a suferit pierderi devastator de mari, deși niciuna dintre ele nu oferă date clare cu privire la propriile pierderi.
Generalul Mark Miley, șeful forțelor armate ale SUA, a estimat, pe 9 noiembrie, că Rusia și Ucraina au înregistrat fiecare peste 100.000 de soldați uciși sau răniți. Bilanțul victimelor civile este necunoscut.
În Rusia de astăzi, criticile publice directe la adresa lui Putin sunt rare, deși mai mulți bloggeri naționaliști au fost deschiși în legătură cu desfășurarea războiului, în special cu înfrângerile costisitoare ale Rusiei în regiunea ucraineană Harkov, în luna septembrie.
Rusia a adoptat o legislație draconică la scurt timp după invazie, care permite pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru acțiuni interpretate ca discreditând forțele armate ale țării sau de până la 15 ani pentru răspândirea de „informații false” în mod deliberat.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina