Carul 2 şi Carul 3, fără echipamentele tehnice video pe ele, sunt doar două dintre cele 43 de maşini casate de TVR, decizie luată acum doi ani de Consiliul de Administraţie al TVR. După casare, autovehiculele au ajuns la Protoieria Giurgiu, adică la parohiile din localităţile Goştinu, Hodivoaia, Vieru şi Talpa.
Carul 3 al TVR avea o încărcătură istorică pentru că în decembrie 1989 a filmat căderea lui Nicolae Ceauşescu. Mai precis, mitingul organizat de fostul dictator în Piața Palatului pe 21 decembrie, iar o zi mai târziu a surprins imagini în direct după ce Ceaușescu a plecat cu elicopterul din sediul fostului Comitet Central al PCR, ceea ce a însemnat pierderea puterii.
„Iniţial, ideea era să păstrăm Carul 3 ca piesă de muzeu”, a declarat şeful transporturilor din TVR, Sorin Torică, pentru Paginademedia.ro. El a susținut că acest lucru nu s-a făcut pentru că tehnica originală de transmisiuni nu a putut fi recuperată, iar Carul era doar o mașină goală.
„Am căutat în TVR şi nu am mai găsit echipamentele care utilau acest car pe atunci. Acum 20 de ani, s-a scos tehnica originală de pe aceste care şi a fost casată. Din păcate, nu am recuperat nimic, iar fără această tehnică nu se mai poate face nimic. Este o maşină goală”, a spus şeful transporturilor din TVR.
„Primii interesaţi de aceste maşini au fost cei de la Protoieria Giurgiu”
Cele două Care de transmisiuni erau într-o stare tehnică proastă, nefolosite de mai mulți ani. Cum au ajuns la Protoieria Giurgiu, care reuneşte mai multe parohii, printre care şi cele către care vor merge maşinile – Goştinu, Hodivoaia, Vieru şi Talpa?
„Conform unei hotărâri de Guvern, maşinile scoase la casat pot ajunge la instituţii publice care sunt interesate să le preia. Am urmat procedurile, am pus anunţ, a existat un termen de 30 de zile şi primii interesaţi de aceste maşini au fost cei de la Protoieria Giurgiu”, a spus Sorin Torică.
El a adăugat că din punctul de vedere al costurilor decizia a fost bună pentru TVR.
„În primul rând, se plătea impozit pentru aceste maşini, multe defecte, care ocupau spaţiu în curtea TVR. În plus, dacă nu era nimeni interesat, costurile de casare, transportul la fier vechi erau mai mari”, a punctat acesta.
Cele două Care au ajuns la Televiziunea publică la începutul anilor ’80.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 14.11.2023, 10:20
Daca inca sant in stare de functionare ,le gasesc ei o utilizare in folosul comunitatii si a enoriasilor !!.
Simona.T • 13.11.2023, 20:42
aduc aminte de un moment destul de trist din istoria noastra, o schimbare binevenita doar ca directia a fost gresita, Iliescu si ai lui ne-au dus unde suntem astazi