În România acţionează o caracatiţă evazionistă formată din peste 20.000 de firme, din toate judeţele ţării. Fiscul acţionează timid, doar atunci când evazioniştii ajung în vizorul lichidatorilor, al poliţiştilor sau al procurorilor. Prejudiciul estimat, numai din evaziunea fiscală, depăşeşte un miliard de lei. Este vorba despre o grupare evazionistă foarte bine organizată, care pe numele unei firme fără activitate, din Bucureşti, şi anume, SC Comiscaro SRL, a tipărit sute de mii de facturi şi de chitanţe false, în baza cărora raportează operaţiuni comerciale fictive, adică diverse achiziţii de bunuri şi servicii imaginare. Mimând plata facturilor, evazioniştii scot din firma lor banii cash, cu mai multe chitanţe pe care sunt trecute sume de până la 5.000 de lei (suma maximă care, legal, poate fi plătită în numerar), eludând impozitul pe profit şi toate celelalte obligaţii fiscale. Unii mimează achiziţionarea unor utilaje şi a altor produse de valori mari, pentru a recupera apoi TVA de sute de mii de de lei.

Operaţiuni comerciale fictive

Pentru demantelarea modului în care acţionează evazioniştii, iată pe scurt un exemplu despre cum se derulează aceste operaţiuni. Firma SC Bia Mioriţa SRL, din Coşoveni, judeţul Dolj, a contabilizat 13 facturi emise, chipurile, de firma SC Comiscaro SRL din Bucureşti, de la care ar fi cumpărat diferite mărfuri, printre care, prealiaj de aluminiu, deşeuri de cupru etc. Toate cele 13 facturi sunt completate cu valori cuprinse între 4.635 lei şi 4.989 lei, adică exact cu sume care nu necesită transfer bancar, ci pot fi plătite cash. Ei bine, toate cele 13 facturi sunt false, ele nu au fost emise de firma SC Comiscaro SRL, ştampila e falsă, ca şi semnătura administratorului firmei bucureştene. În realitate, cu cele 13 facturi şi cu tot atâtea chitanţe false, administratorul firmei Bia Mioriţa SRL a scos, cash, din firma sa, 63.445,88 lei, sumă pentru care nu a mai plătit impozitul, contribuţiile sociale şi celelalte taxe datorate statului. De altfel, analizând datele din bilanţul contabil al SC Bia Mioriţa pe anul 2012, afişat pe site-ul Ministerului de Finanţe, se vede că firma, deşi are un rulaj de peste 11 milioane de lei, pune aproape totul pe cheltuieli (10,99 milioane lei), astfel încât profitul este de doar 24.421 lei.

Utilaje-fantomă apar doar în acte

Dar unii nu se rezumă doar la a eluda impozitele şi taxele, ci raportează operaţii comerciale fictive, de valori mari, pentru ca apoi să solicite returnări consistente de TVA. Iată un astfel de caz: firma gălăţeană Almaris Company SRL a introdus în contabilitate patru facturi falsificate prin care, chipurile, ar fi plătit aceleiaşi firme, Comiscaro SRL Bucureşti, suma de 19.516 lei, cash, cu tot atâtea chitanţe (aceeaşi şmecherie, cu sume până la 5.000 de lei, care să permită plata în numerar) – de asemenea falsificate – pentru cumpărarea unui buldozer. Evident, firma Comiscaro nu a furnizat nici un buldozer şi nu a încasat nici un leu. Falsul grosolan a ieşit la iveală doar atunci când firma din Galaţi a intrat în insolvenţă şi lichidatorul judiciar, Bontea Daniela, a chemat în instanţă debitorii, printre care şi firma Comiscaro, care apărea cu o datorie neachitată de 19.516 lei. Administratorul “debitoarei” Comiscaro SRL a adus la cunoştinţa instanţei faptul că facturile şi chitanţele sunt false şi a demonstrat, cu bilanţul real al firmei, că “operaţiunea buldozerul” este o ficţiune. Ca urmare, prin încheierea din 28 iunie 2012, Judecătoria Galaţi a decis suspendarea procesului şi a dispus sesizarea Parchetului cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals, în legătură cu cele patru facturi fiscale şi tot atâtea chitanţe.

Sute de mii de facturi false

Din documentele aflate în posesia noastră rezultă că, numai în judeţul Dolj, în ultimii 8 ani au folosit astfel de documente falsificate peste 700 de firme. Au procedat la fel firme din aproape toate judeţele ţării. Potrivit datelor “culese” de firma-victimă, SC Comiscaro SRL, pe locul I în topul evazioniştilor se află, nu se putea altfel, Capitala, cu peste 4.000 de firme. Urmează judeţul Prahova – cu 976 de firme care au folosit facturi şi chitanţe false cu datele firmei bucureştene, apoi judeţul Cluj – cu 790 de firme, Constanţa – 735, Bacău – 628, Iaşi – 576, Bihor – 511, Buzău – 439 ş.a.m.d. În întreaga ţară, peste 21.000 de firme au folosit astfel de facturi şi de chitanţe falsificate. Estimând o evaziune de doar 50.000 de lei/firmă, reiese un prejudiciu la bugetul statului de peste un miliard de lei. Dacă adăugăm şi returnările ilegale de TVA, prejudiciul creşte enorm.

Firma distrusă, patronul disperat

Victima, SC Comiscaro SRL, ale cărei facturi şi chitanţe sunt falsificate de evazionişti, este o mică firmă privată din Bucureşti, având ca obiect principal de activitate “Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. Asociatul unic şi, totodată, administratorul firmei, Ion Curta, ne-a declarat: “De peste opt ani nu mai desfăşor nici o activitate cu această firmă. Nu fac altceva decât sesizări şi plângeri penale, pe la toate Direcţiile Financiare, Inspectoratele de Poliţie şi Parchetele din întreaga ţară. Sunt pur şi simplu sufocat, stresat, terminat. Aproape zilnic, sunt chemat ca martor şi dus pe la toate Parchetele din ţară, din Dolj, din Olt, din Mehedinţi, din Buzău, din Brăila şi din alte judeţe. Îmi irosesc timpul, sănătatea şi banii pe trenuri şi autobuze. Le arăt că nu eu am emis facturile şi chitanţele, că acestea sunt false, că nu am nici o legătură cu firmele respective şi solicit şi eu, ca parte vătămată, să mi se comunice rezultatele cercetărilor, numele infractorilor, măsurile luate etc. Dar nu mi se comunică nimic. Ba că e secret fiscal, ba că cercetările sunt în curs, ba chiar că nu se confirmă faptele, deşi eu le fac dovada că facturile, chitanţele, ştampila firmei mele, numele delegatului, semnătura mea – toate sunt falsificate”.

Evaziunea, «secret fiscal»

Ceva pare să fie în neregulă la ANAF şi la Ministerul Finanţelor. Am solicitat şi noi informaţii despre acest înfiorător jaf. Dar, în afara faptului că s-au făcut “deja” verificări la 55 din cele peste 21.000 de firme implicate (vezi facsimil), ANAF a refuzat să ne răspundă la celelalte întrebări legate de acest caz. De pildă, am întrebat de ce nu s-a depistat tipografia unde s-au tipărit TIR-uri de facturi şi de chitanţe false? Cine a comandat documentele? Cine le-a distribuit? De ce nu s-a constituit o echipă specială pentru rezolvarea acestui caz fără precedent? “Nu vă putem răspunde, e secret fiscal”, spun mai marii de la ANAF. De asemenea, am solicitat informaţii de la câteva Parchete din ţară, care au fost sesizate despre aceste infracţiuni încă din anii 2012- 2014. Dar fie nu am primit nici un răspuns, fie ni s-a spus că dosarul e secret, fie, aşa cum ni s-a transmis de Parchetul Giurgiu, “se efectuează cercetări”.

Sprijin pentru evazionişti

Iată şi o dovadă că oamenii Fiscului se situează de partea infractorilor. O firmă din Coşoveni, SC Gae Pet Ana SRL, a facturat, cu documente false, operaţiuni comerciale fictive cu SC Comiscaro SRL, în valoare de 1.941.569 lei. Or, având deja un precedent în “ogradă”, şi anume, cel cu firma Bia Mioriţa, redat mai sus, în loc să verifice aceste operaţiuni cu documentul pe care-l are la îndemână, Fiscul de la Craiova a sărit în ajutorul firmei Gae Pet Ana SRL şi i-a transmis firmei Comiscaro Bucureşti o adresă de înfiinţare a popririi, pentru suma de 1.941.569 lei, “datorată” firmei din Coşoveni! Evident, Comiscaro a contestat în instanţă şi, desigur, a avut câştig de cauză. Un lucru e cert: dacă în 8 ani Fiscul românesc a controlat 55 din cele peste 21.000 de firme, în acest ritm, pentru a le controla pe toate, mai are nevoie de 3.054 de ani. Adică va termina controlul în anul 5.070.

Sute de firme folosesc facturi false

Potrivit declaraţiilor 394 făcute de firme şi centralizate de Ministerul Finanţelor, în fiecare judeţ au fost identificate sute de firme care au înregistat în contabilitate facturi false de la Comiscaro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News