359 de milioane de tone de plastic ajung la gunoi în fiecare an. Și în ciuda faptului că stăm foarte prost la capitolul reciclare, continuăm să producem plastic fără oprire. Chiar și țările care stau mult mai bine la capitolul reciclare sunt în impas. Marea Britanie, de exemplu, folosește anual cinci milioane de tone de plastic și reciclează doar 7% din această cantitate.

Problema este că plasticul își pierde proprietățile mecanice în procesul de reciclare, fiindcă de fiecare dată când este topit se distruge lanțul polimeric. Poate fi recuperat prin amestecarea acestui plastic reciclat cu altul nou sau cu diverși aditivi. Există oricum o preocupare permanentă pentru plastic și cum poate fi el refolosit mai bine. Compania japoneză Blest Corporation, de exemplu, vinde mașini portabile care transformă plasticul în combustibil, relatează BBC.

De ce nu se reciclează mai mult? Fiindcă procesul în sine e nefezabil și nu aduce profit.

Cărămizile construite astăzi conțin 25% plastic reciclat, dar cercetătorii lucrează la creșterea proporției Foto: Sibele Cestari

“Casă din plastic” în loc de “casă de piatră”

Dar se lucrează la soluții. Multe universități și afaceri s-au gândit la transformarea deșeurilor din plastic în materiale de construcție. Mai ales că plasticul are destule avantaje: este puternic, are o viață lungă, este ușor și rezistent la apă, ușor de modelat și reciclabil. Fix calitățile dorite la un material de construcție.

Inițiativele sunt promițătoare, dar nu au ajuns încă la scară industrială. Se pot însă face din plastic amestecat cu resturile de la trestia de zahăr sau din industria cafelei ori cu resturi de ciment și alte deșeuri de pe șantiere tot felul de materiale: cărămizi, țigle, piloni.

Cărămizile din plastic reciclat au trecut testul de rezistență Foto: Sibele Cestari

Sibele Cestari, om de știință din Brazilia, lucrează la un proiect care să facă din plastic cărămidă pentru Queens University din Belfast.

Am pregătit o serie de materiale folosindu-ne de plastic virgin și plastic reciclat – PET-uri colorate, polipropilenă și polietilenă – împreună cu alte deșeuri de materiale, cânepă, rumeguș, resturi de ciment și pământ roșu.

Sibele Cestari, cercetătoare:

Potrivit acesteia, cărămizile care aveau 25% plastic reciclat în ele sunt foarte rezistente, dar cercetătorii vor să ajungă la proporții de 50%, 75% și 100% plastic într-o cărămidă.

Potrivit Global Footprint Network, înaintea pandemiei, foloseam 175% din resursele anuale ale planetei. Dezvoltând reciclarea plasticului, se poate scădea cu mult acest procent.

Urmărește-ne pe Google News