Zone roșii sunt provincia Hubei din China, inclusiv orașul Wuhan, de unde a izbucnit epidemia de coronavirus, toată Italia, și Coreea de Sud, doar orașul Daegu și județul Cheongdo.
Celelalte provincii și orașe din China continentală și din Coreea de Sud, precum și Iranul și districtul Heinsberg din Germania sunt incluse în zona galbenă.
Navele care vin din aceste zone vor fi ținute în carantină în rada portului. Cele 14 zile de carantină se consideră împlinite de la părăsirea zonelor roșii și galbene sau de la îmbarcarea unor membri de echipaj care vin din zonele de risc.
În cele 14 zile, vor fi limitate contactele echipajelor de pe aceste nave cu autoritățile portuare, cu piloți, agenți și operatori portuari.
În perioada carantinei, membrilor echipajelor de pe aceste nave li se vor lua temperaturile, de două ori pe zi.
Rezultatele și orice modificare a stării de sănătate vor fi comunicate, prin intermediul agentului portuar, la Cabinetul Medico-Sanitar de Frontieră (CMFS).
Dacă în cele 14 zile de carantină vor apărea cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, persoanele suspecte vor fi debarcate la rada portului, pentru a se lua măsurile de izolare sau carantină în spitale sau în centrele speciale.
Navele ținute în carantină în rada portului vor fi lăsate să acosteze la dană după ce trec cele 14 zile de carantină. Acolo va fi făcută o evaluare finală a stării de sănătate a membrilor echipajelor și se va acorda Libera Practică.
”Măsura carantinării în radă a fost dispusă deoarece capacitatea de acostare la dane ar putea fi depășită în scurt timp, din cauza numărului mare de nave care sosesc din zone de risc și a perioadelor relativ îndelungate de izolare”, a precizat Autoritatea Navală Română.
Direcțiile de Sănătate Publică județene vor face inspecțiile sanitare la sosirea navelor.
Personalul care desfășoară activități de lucru cu publicul și inspecții la nave va purta echipament de protecție.
Autoritatea Navală Română va transmite autorităților de sănătate publică informațiile despre navigatorii români care urmează să fie debarcați în zone de risc epidemiologie și de acolo vor veni în țară.
ANR reduce relația cu personalul navigant român și acordă, în regim de urgență, doar: adeverințe de confirmare a autenticității și prelungirea valabilității documentelor (carnet de marinar, brevet/certificat, atestat, document de atestare).
În perioada următoare sunt suspendate sesiunile de evaluare în vederea obținerii brevetelor, certificatelor de capacitate, a certificatelor internaționale de conducător de ambarcațiune de agrement, a documentelor de atestare, a atestatelor ADN cât și a certificatelor pentru transport pasageri, utilizator radar și consilieri de siguranță. Înscrierile pentru participarea la sesiunile de evaluare în vederea obținerii brevetelor/certificatelor de capacitate maritime se vor face exclusiv online, prin transmiterea documentelor necesare la adresa examinare@rna.ro. Instrucțiunile sunt publicate pe portalul ANR portal.rna.ro, secțiunea Personal Navigant – înscriere online la evaluare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro