Starea de urgenţă expiră pe 15 mai, iar pentru asta Guvernul a pregătit o lege care să permită în continuare luarea unor măsuri de protecţie. Legea cadru permite instituirea unor măsuri restrictive, prin hotărâri de Guvern şi ordine de ministru. Libertatea a discutat cu parlamentari de la putere şi din opoziţie pentru a vedea cum văd aceste măsuri.
Legea-cadru privind măsurile care vor fi luate după 15 mai este acum în Parlament.
Una dintre problemele pe care o reclamă mulți români, din țară și din străinătate, care s-au adresat Libertății, este aceea că nu se pot relua călătoriile dacă toți cei care vin din zonele roșii vor fi băgați în carantină instituționalizată, ca acum. Plus că, zonele roșii n-au fost actualizate de multă vreme.
Ziarul a dorit să vadă dacă aceste reacții ale cetățenilor au ajuns și la aleșii lor și ce cred aceștia.
USR vrea testarea celor care intră în România
Parlamentarii USR vor depune amendamente la această lege a Guvernului, pentru a înlocui carantina cu testarea în masă.
Colegii care fac parte din celula de criză privind coronavirusul au venit cu propunerea foarte bună de a fi testaţi toţi cei care intră în ţară, pentru că acum capacitatea de testare a crescut, nu mai e ca la început.
Stelian Ion, viceliderul deputaţilor USR:
Oamenii vor sta într-o formă de carantină doar până ce vin rezultatele testelor. Potrivit USR, această soluţie implică şi costuri mai mici decât ce se întâmplă în acest moment.
“Este mai ieftin să testezi decât să ţii în carantină două săptămâni, cu mâncare, cazare”, spune deputatul.
El a afirmat că a primit foarte multe mesaje de la cetăţeni, prin care se cerea anularea stării de urgenţă şi a carantinei, iar asta este o dorinţă a oamenilor, dar suspectează şi “campanii de manipulare”.
“Vă mărturisesc, la un moment dat erau atât de multe mailuri încât mi se părea suspect. Am rugat pe unii dintre ei să îmi lase un număr de telefon, să iau legătura cu ei. Din păcate, nu am primit răspuns. E şi o campanie de manipulare, trebuie să fim atenţi şi la manipulări”, a spus deputatul USR.
PNL: Politicienii să ţină cont de specialişti
Florin Roman, liderul deputaţilor PNL, a declarat pentru Libertatea că a primit foarte multe semnale de la românii din diaspora.
“Eu îi înţeleg perfect, problema e că va trebui să ascultăm de ceea ce ne spun specialiştii. Iar aceştia spun că, atunci când vii dintr-o zonă roşie, potrivit INSP, atunci intri automat în carantină, eşti carantinat în cea mai apropiată unitate de cazare de locuinţa de domiciliu. Cei care vin din zona galbenă intră în izolare la domiciliu iar cei care vin din zonele verzi, se pot duce acasă, liniştiţi”, spune el.
El a spus că parlamentarii nu ar trebui să decidă în numele specialiştilor, şi nu a vrut să comenteze dacă această măsură trebuie sau nu prelungită.
“Eu, de când a început nebunia asta de epidemie, am învăţat să ascult de specialişti”, a spus deputatul. Recent, ministrul Tătaru a spus că va propune prelungirea carantinei instituționalizate.
PSD: E nevoie de studii, nu e treaba Parlamentului
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a avut un punct de vedere similar, afirmând că nu doreşte ca astfel de decizii să fie luate după criterii politice.
“O astfel de decizie trebuie luată pe baza unor măsurători, studii, care să releve situaţia reală din societate în urma unor multe teste care ar fi necesare. Nu putem noi, de la Parlament, să luăm decizii în acest sens fără să avem aceste studii. Pare că nici Guvernul acesta incapabil nu le are”, a afirmat el.
Deputatul a explicat că măsurile trebuie luate rapid dacă situaţia se deteriorează, de aceea nu Parlamentul ar trebui să intervină peste cum e instituită carantina.
“Ce se întâmplă dacă după 4-5 zile izbucneşte un nou focar? Ce facem, dăm o altă lege? Aceste măsuri trebuie luate de urgenţă, de Guvern, pe baza acesti legi-cadru”, spune el.
PMP: Măsurile dure dau rezultate
“Trebuie să fim conştienţi de un singur lucru, că măsurile extrem de dure pe care le-a luat statul produc rezultate”, a spus lilderul PMP, Eugen Tomac.
El dă ca exemplu situaţia Italiei, când, în luna ianuarie, au apărut primele cazuri de infectare cu coronavirus şi nu s-au luat măsuri. “S-a văzut unde s-a ajuns”, a spus el. Eugen Tomac precizează că, la noi, de la primele cazuri înregistrate, s-au luat măsuri deloc populare, dar care s-au dovedit a fi eficiente.
“Aceste măsuri preventive sunt necesare pentru a nu scăpa din mâini situaţa actuală. De aceea, cred că, dacă vii dintr-o zonă roşie, şi nu mă refer la ţări”, a spus politicianul.
”Dar, de exemplu, dacă vin din Bruxelles, care este sub cod roşu, eu, ca europarlamentar, care am călătorit prin PE, pe străzi, în aeroport, mi se pare firesc să stau într-o zonă de izolare, pentru că mă expun pe mine şi pe ceilalţi”
Eugen Tomac:
Eugen Tomac a arătat că, dacă tratezi totul într-o notă politică, este uşor să spui: ”să ridicăm toate restricţiile, să trimitem oamenii la muncă. Au mai încercat şi alţii acest lucru, că e Coreea de Sud, că este Suedia, şi s-a văzut că nu funcţionează”.
“Aceste măsuri trebuie păstrate, chiar dacă nemulţumesc, în mod firesc, oamenii”, a concluzionat Tomac.