Măicuţele de la mânăstirea Dobru din judeţul Neamţ au refuzat cardurile de sănătate, atunci când poştaşul a venit să le predea. Ele susţin că includerea lor într-un sistem informatic le-ar transforma identitatea într-un număr, ceea ce contravine convingerilor lor religioase. Printr-o petiţie, monahiile cer autorităţilor o metodă de evidenţă a asiguraţilor care să nu implice un card cu cip.
Gestul lor se explică prin faptul că părintele Iustin Pârvu, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, a transmis acest sfat, în ultimii ani ai vieţii.
„Cu cardul de sănătate cum e bine să procedăm, că se trezeşte omul cu el la poştă şi trebuie să semneze pentru el?”, a fost întrebat Iustin Pârvu cu câțiva ani în urmă, potrivit realitatea.net.
„Nu îl primim deloc. Nu semnați pentru el, ci îl trimiteți prin poştă de unde a venit. Trebuie să fie un act de mărturisire al nostru şi este şi pentru ei o ocazie să vadă că poporul se opune în masă”, a răspuns părintele la vremea aceea.
„Pentru că şi viclenia vrăjmaşului e mai mare conform cu vremurile în care trăim. El are mii de ani de experiență şi e normal să îşi desăvârşească metodele de ispitire a lumii. Toate fenomenele care se aplică în istoria omenirii sunt în raport cu gradul de civilizație al omului. Observați acum la ce nivel de cunoaştere a ajuns ştiința, după cum s-a dezvoltat tehnica. Cu cât e mai performantă tehnica oamenilor, cu atât şi persecuția este mai ascuțită şi mai subtilă. Şi pe oamenii aştia îi vad ca pe nişte slugi ale satanei şi eu aşa şi cred „cei care folosesc tehnica asta în rău, în defavoarea omului, sunt nişte înaintemergători ai lui antihrist”.
Iustin Pârvu a făcut o profeție cutremurătoare în 2013, înainte de a muri. Călugărul a spus: „Mai sunt 12 luni de libertate şi apoi vine urgie!”. O măicuţă de la Mănăstirea Paltin din Neamţ susţine că duhovnicul a făcut înfiorătoarea profeţie şi apoi a tăcut, lăsându-i fără explicaţii pe cei adunaţi în jurul lui.
INFO
Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 Februarie 1919, a participat ca preot militar pe frontul de răsărit în Al Doilea Război Mondial, apoi a fost întemniţat politic între anii 1948-1964, iar între anii 1966-1975 a fost reprimit în monahism ca vieţuitor al Mănăstirii Secu (jud. Neamţ), iar între 1975-1991 ca vieţuitor al Mănăstirii Bistriţa (jud. Neamţ). În toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă (de călugări), iar din anul 1999 a început construirea Mănăstirii Paltin (de maici).