Dacă până în urmă cu aproximativ două luni, actele necesare pentru obținerea cardului cu pricina puteau fi depuse de către soț/soție pentru toți ceilalți membrii ai familiei – în baza unei cereri tip, în prezent acest lucru nu mai este posibil. Acum, orice persoană care a împlinit 18 ani trebuie să depună personal actele necesare la casa de asigurări la care este arondat medicul de familie. Cu alte cuvinte, toți membrii familie – mai puțin minorii – sunt nevoiți să se prezinte în fața funcționarului public.

În cazul celor care au un loc de muncă, actele se depun la sediul Casei la care firma angajatoare plătește dările către stat. O altă schimbare survenită de curând este legată de locația unde asigurații trebuie să depună actele. Astfel, persoanele ale căror dări sunt plătite la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, nu mai depun actele la sediul central de pe strada Gheorghe Țițeica nr. 142, ci în sediul din  Str. Sergent Matei N. Dumitru nr. 1-3, din cartierul Floreasca. Este bine de știut că vinerea nu se lucrează cu publicul, astfel încât, dacă ajungeți în zonă în ultima zi lucrătoare a săptămânii, nu veți putea rezolva nimic.

La ce ne ajută Cardul European de Sănătate

Orice spital de stat din Uniunea Europeană este obligat să vă ofere, în baza cardului European de sănătate, tratament gratuit în caz de nevoie. Ba mai mult decât atât, cu ajutorul acestuia puteţi beneficia chiar şi de intervenţiile chirugicale dacă ați avut ghinionul să vă accidentați în vacanță. Atenţie! Cardul European de Sănătate se poate folosi doar în caz de urgenţă pentru probleme apărute pe perioada unui concediu. El nu poate fi folosit de către posesor dacă acesta pleacă în mod expres într-un alt stat membru al UE în vederea beneficierii de tratament medical la cerere.

Cum se obține

Cardul European de Sănătate se obține foarte ușor! Aveţi nevoie de:

–  o adeverinţă tip – pe care o găsiţi pe site-ul CASMB, la secţiunea  ”Asistenţă medicală oferită în afara ţării”- Cardul european de asigurat. Adeverința trebuie completată de către angajator.

–  un cerere tip pe care o găsiţi la aceeaşi secţiune

– copie după actul de identitate sau după certificatul de naștere (în cazul copiilor sub 14 ani). Pentru aceștia din urmă, depunătorul trebuie să mai atașeze o copie a actului său de identitate.

Cardul se eliberează în maxim 7 zile lucrătoare de la data depunerii actelor şi este livrat prin poştă.

Citește și: Tot ce trebuie să știi! Asigură-te înainte de a pleca în vacanţă

 
 

Urmărește-ne pe Google News