Cuprins:
Este vorba de un card care se adresează tinerilor români cu vârste între 14 și 35 de ani. Va fi disponibil în format fizic și electronic.
Card de reduceri pentru tineri
Totuși, foarte puțini tineri vor beneficia de aceste reduceri, deoarece în 2025, se vor emite maxim 20.000 de carduri. Potrivit proiectului, numărul de carduri emise va fi stabilit anual, ținându-se cont de bugetul alocat programului.
„Posesorii Cardului pentru Tineret vor avea posibilitatea să călătorească mai ușor în România, beneficiind de acces la o vastă rețea de reduceri la intrări la obiective turistice, servicii de cazare și de transport. Pe lângă beneficiile comerciale (precum reduceri), în cadrul Programului Cardul pentru Tineret vor fi oferite reduceri la cursuri, seminarii și alte forme de pregătire menite să contribuie la dezvoltarea profesională a tinerilor”, se precizează în nota de fundamentare.
Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse va suporta anual costurile pentru emiterea, distribuirea și administrarea cardului, informează documentul.
Cine primește cardul pentru tineret
În prima etapă, programul va emite un număr limitat de 20.000 de carduri pentru tineret. Tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani sunt principalii beneficiari ai proiectului.
Acestea vor fi distribuite la cerere, în ordinea în care sunt primite solicitările, în funcție de disponibilitate. Distribuția cardurilor va fi gestionată de un furnizor de servicii ales printr-o procedură de achiziție publică.
În România, potrivit Institutului Național de Statistică, trăiesc peste 4,2 milioane de tineri.
Normele specifice pentru implementarea programului pentru tineret vor fi stabilite și publicate în termen de 90 de zile de la aprobarea inițiativei. Abia apoi tinerii vor putea solicita cardurile conform acestor reglementări.
Scopul programului este de a facilita accesul tinerilor la resurse esențiale pentru educație și dezvoltare personală, oprin reduceri și oportunități în domenii-cheie la nivel național.
„Cardul pentru Tineret va deveni un instrument social de integrare, din această comunitate vor putea face parte toți tinerii din România cu vârsta 14-35 ani care iși doresc acest lucru, indiferent de poziția socială, etnie, opțiuni politice sau de mediul în care trăiesc.”, se mai menționează în nota de documentare.