Conform Universităţii Johns Hopkins, Islanda a înregistrat doar 1.803 cazuri de coronavirus şi 10 decese cauzate de acest virus, fiind una dintre ţările cu cea mai scăzută rată de mortalitate din Europa.
Acest lucru i-a adus multe laude premierului Katrín Jakobsdóttir, dar aceasta spune că meritul ei este doar că a ascultat părerile specialiştilor.
Ceea ce putem învăța din această pandemie este că trebuie să lăsăm deoparte ego-ul de om politic și să învățăm de la acei oameni de știință umili, care s-au confruntat cu o criză pe care nimeni nu o preconiza.
Katrín Jakobsdóttir, premierul Islandei:
Prim-ministrul islandez a vorbit şi despre faptul că multe ţări care au la conducere femei s-au descurtat mai bine în lupta împotriva coronavirusului.
“Nu cred că este o coincidență. Cea mai mare problemă a unui lider este să fie gata să recunoască faptul că toți facem greșeli, din care putem învăţa. Cred că femeile acceptă mai uşor acest lucru decât bărbăţii”, a spus Jakobsdóttir în interviul pentru Time.
“Responsabilitatea a fost pe umerii tuturor”
Islanda nu a mai înregistrat cazuri noi timp de câteva zile în această lună, iar Jakobsdóttir spune că măsurile luate timpuriu şi testarea unui număr mare de oameni au dus la acest rezultat.
Ţara din nordul Europei a testat 57.000 de persoane din totalul de 360.000, cât numără întreaga populaţie a Islandei.
Premierul a mai adăugat că un alt motiv pentru acest succes este susținerea completă a măsurilor și sfaturilor guvernamentale de către populaţie.
Spre deosebire de alte țări, unde au existat proteste față de restricţii, Islanda nu s-a confruntat cu aşa ceva.
Islanda este o țară mică, iar ceea ce am simțit în timpul acestei pandemii a fost o mare solidaritate. Responsabilitatea a fost pusă pe umerii fiecăruia dintre noi şi acest lucru a funcționat în cele din urmă.
Katrín Jakobsdóttir, premierul Islandei:
“Vrem ca toţi turiştii să-şi facă testul COVID”
Spre deosebire de alte țări, Islanda nu și-a închis grădinițele și școlile primare, ci a introdus, în anumite momente, măsuri de distanțare socială și limitarea numărului de copii dintr-o clasă. Jakobsdóttir a spus că şi fiul său a mers în continuare la şcoală, dar timp de doar două ore pe zi.
Privind în viitor, premierul a confirmat intențiile de a redeschide granițele țării pe 15 iunie, dar a subliniat că o decizie finală în acest sens depinde de o analiză amănunţită a situației. “Planificăm ca toată lumea care vine în Islanda să facă un test COVID atunci când intră în țară”, a adăugat ea.
“Să ne îndreptăm atenţia către schimbările climatice”
De asemenea, Jakobsdóttir a mai punctat faptul că pandemia ne-a arătat cât de important este să-i ascultăm pe oamenii de ştiinţă şi am putea face acest lucru şi în privinţa schimbărilor climatice.
Acest subiect legat de schimbările climatice este extrem de important în acest moment şi am putea folosi unele dintre lecțiile învățate în această pandemie în lupta împotriva crizei climatice.
Katrín Jakobsdóttir, premierul Islandei:
Aceasta a reafirmat angajamentul Islandei de a îndeplini Acordul de la Paris și să devină neutră climatic până cel târziu în 2040.