Schimba asta in vreun fel lucrurile? Gratie imageriei cerebrale, oamenii de stiinta au sansa de a o afla. Doua sexe, doua categorii. Jocul de sah este relevant: barbatii au parte de un campionat prestigios foarte mediatizat, pe cand femeilor le este rezervata o competitie modesta, si chiar cea mai buna jucatoare se simte ca o intrusa in compania barbatilor. Nici nu e de mirare ca nu castiga prea des. Sa fie victoria apanajul cromozomului Y al adversarilor?
Sunt numeroase cercetarile care pun in relief abilitatile proprii fiecarui sex, majoritatea convergand spre o seama de concluzii: barbatii sunt superiori femeilor in majoritatea activitatilor legate de perceptia asupra spatiulului si rationamentul matematic. In revansa, femeile au privilegiul comunicarii si al anumitor aspecte legate de memorizare. Lucrarile de anatomie sunt pline de referinte subtile care incearca sa faca din encefal un organ sexual. Toate atrag atentia asupra hipotalamusului, o glanda mare in care se spune ca dormiteaza bestia din fiecare fiinta omeneasca. Ea coordoneaza functiile noastre cele mai elementare, incluzand tot ce are legatura cu comportamentul sexual. Se pare ca nucleul interstitial anterior acestui nepretuit hipotalamus e mai dezvoltat la barbati decat la femei.
Dimpotriva, lobul temporal stang al femeilor este mai lung, de aici inclinatia lor catre limbaj si comunicare: fata de barbati ele au o cantitate cu 11 la suta mai mare de neuroni la aceeasi cantitate de materie cenusie.