De asemenea, ei au identificat și o posibilă cauză, scăderea nivelului de aerosoli, particule poluante suspendate în aer, care ar fi dus la o reducere a descărcărilor electrice atmosferice în aceeași perioadă. 

Experții spun că acești aerosoli, care sunt produși, în general, de arderea hidrocarburilor, sunt esențiali pentru a ne da seama ce se întâmplă exact în atmosfera planetei. Ei au un impact profund asupra climei, datorită capacității pe care o au în ceea ce privește alterarea energiei și echilibrului Pământului.

Și, nu în ultimul rând, aerosolii joacă un rol în producerea descărcărilor electrice atmosferice, așa cum arată până și studiile celor de la NASA.

Prezența aerosolilor în aer a scăzut în primele luni ale pandemiei pentru că lockdown-urile au dus la o reducere a poluării atmosferice. De altfel, datele colectate de compania tech IQAir arată că 65% dintre orașele lumii au avut un aer mai curat în 2020, comparativ cu 2019. 

„Aerosolii dau picăturilor de apă din atmosferă ceva de care să se agațe. Mai mulți aerosoli în aer înseamnă crearea unor condiții mai bune pentru descărcări electrice”, explică meteorologul Chris Vagasky.

Cercetătorii de la MIT, Universitatea Tripura din India și compania Vaisala Inc și-au petrecut cele trei luni de lockdown din martie până în mai 2020 măsurând frecvența descărcărilor electrice din întreaga lume, cu ajutorul datelor colectate de Rețeaua Globală de Detecție a Fulgerelor și a Rețelei de Localizare a Fulgerelor.

Pentru a face legătura între mai puțină poluare și mai puține fulgere, cercetătorii au măsurat și cu ajutorul sateliților nivelul de aerosoli prezenți în atmosferă.

O scădere a descărcărilor electrice a fost înregistrată pe toate continentele. În Statele Unite au fost înregistrate 170 de milioane de fulgere în 2020, adică cu 52 de milioane mai puține decât în 2019.

„Dacă ne uităm la perioada martie-mai 2020, putem spune că presiunea atmosferică a fost mai ridicată decât de obicei, în vreme ce instabilitatea atmosferică a fost mai mică. Aceste condiții au însemnat un climat global mai puțin favorabil dezvoltării de furtuni în general”, completează Vagasky.

Foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News