Jurnaliștii ucraineni consideră că datele ONU nu sunt întru totul reprezentative, pentru că multe state cu care se învecinează Ucraina sunt pentru refugiați țări de tranzit.

Reprezentanții ONU susțin că peste 5,2 milioane de ucraineni au părăsit țara, însă mulți dintre aceștia s-au întors acasă peste câteva săptămâni. Asta din totalul populației de 43 de milioane de locuitori, potrivit datelor Serviciului de statistică, incluzând Crimeea.

Conform datelor serviciului ucrainean de migrație, din cei plecați, 25% s-au întors în Ucraina. Un milion de ucraineni care au părăsit țara în primele zile ale războiului au decis să revină acasă după o perioadă. Unii au decis să rămână în alte state. În Rusia, de exemplu, se află circa 400.000 de refugiați ucraineni.

Din cei 2,9 milioane de refugiați care au intrat în Polonia, un milion au plecat în alte state, iar 700.000 s-au întors peste câteva săptămâni acasă.

În România, de la declanșarea războiului și până pe 25 aprilie intraseră peste 780.000 de ucraineni, potrivit MEDIAFAX, dar, ca și în cazul Poloniei, o bună parte au plecat mai departe, iar unii s-au întors acasă.

Forbes Ukraine menționează că 9 milioane de ucraineni sunt departe de casă, iar această cifră ar putea să crească în următoarele săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News