„Dacă ai un program piratat înseamnă că nu poți să îi faci update-uri, adică nu îți permite să te conectezi la serverul companiei de unde se actualizează cu ultimele informații și, evident, nu îți validează licența”, a declarat pentru Libertatea, Liviu Arsene, specialist în securitate informatică Bitdefender.

În al doilea rând, crack-urile pe care de obicei le folosești pentru a pirata un program pot conține programe malware sau troieni (programe care caută și găsesc vulnerabilități în calculatorul  utilizatorului). Acesta este unul dintre motivele pentru care soluțiile de securitate le interzic.

„De partea cealaltă, dacă folosești programe originale, beneficiezi, evident, de suportul companiei care a creat  acel program, ai cele mai noi versiuni de program compatibile cu altele pe care le folosești tu sau colegii tăi, în cazul în care vorbim de calculatoarele de  la job”, a mai afirmat Arsene.

La  job, problema se agravează

Dacă alegi să folosești programe piratate pe calculatorul de la job, atunci te poți alege cu niște amenzi usturătoare sau chiar să ajungi la închisoare, pentru că aici vorbim de drepturi de autor și drepturi de proprietate intelectuală.

„Existau la un moment dat firme care foloseau programe piratate pentru diferite soluții de contabilitate, baze de date. Una dintre marile lor probleme era că nu își puteau actualiza programele și dacă apărea o versiune nouă, atunci nu mai puteau folosi noile opțiuni sau erau în continuare vulnerabili la atacuri cibernetice pe versiunile vechi”, ne-a spus specialistul Bitdefender.

Potrivit lui, dacă îți cumpărai un soft de contabilitate nu mai puteai să migrezi baza ta de date la o versiune nouă. Acest lucru era posibil numai dacă achiziționai un soft cu licență pentru că acesta îți asigura și transferul datelor necesare.

„Același lucru este valabil și atunci când vorbim de jocuri. Spre exemplu platforma Steamîți permite să cumperi jocurile și le menține actualizate. În schimb, dacă alegi să piratezi un joc, e clar că riști să instalezi pe calculator și alte programe pe lângă jocul respectiv și te expui la foarte multe riscuri, pentru că cel mai probabil îl vei descărca de pe torrent ”, a declarat Liviu Arsene.

Vulnerabilitatea programelor fără licență

Un hacker care vrea să atace o companie sau o organizație va folosi mailuri de spear-phishing. „Sunt extraordinar de eficiente deși este o metodă foarte veche. În acest caz, de regulă se folosesc anexele mail-urilor, fie că vorbim de fișiere de tip PDF sau Excel. Acestea pot fi trimise, de exemplu, la departamentul de  contabilitate sau la cel de front desksau alte departamente în care angajații  nu au o pregătire tehnică avansată , iar  dacă un angajat de la contabilitate va primi un mail cu un document anexat cu titlul „balanța cont curent pe 2017” este evident că îl va deschide”, afirmă oficialul Bitdefender.

În România piratarea este un fenomen ce nu poate fi oprit, ci doar atenuat, în condițiile în care acum rata de furt a programelor originiale este de 60%, coborând față de o decadă în urmă cu 10 procente.

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News