Procurorii DNA îl acuză pe fostul lider PSD Liviu Dragnea că și-ar fi traficat influența pe lângă premierul Sorin Grindeanu și reprezentanți ai MAPN și MAI cu scopul de a obține mai multe contracte pentru compania americană Circinius Defence LLC.
Miza era de nivelul miliardelor de euro. În rechizitoriul DNA se arată că, în august 2017, CSAT „a aprobat Planul de înzestrare a Armatei Române 2017-2026, în care sunt incluse 8 programe care depășesc 100 de milioane de euro fiecare, printre care și sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR. Realizarea programelor de înzestrare presupune o finanțare cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro”, se arată în rechizitoriul DNA.
Circinius Defence LLC urma să obțină contracte cu Armata României pentru „sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR” și pentru un Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (Open-Source intelligence – OSINT) pentru MAPN și MAI, potrivit procurorilor DNA.
Compania Circinius Defence LLC este controlată, prin fondul de investiții Broidy Capital Management, de Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii și vicepreședinții Comitetului de inaugurare al președintelui SUA, Donald Trump.
Procurorii susțin că Dragnea ar fi obținut în schimb:
- bilete de 250.000 de dolari la inaugurarea președintelui Donald Trump din ianuarie 2017
- servicii de imagine de 30.000 de dolari pentru PSD din partea unei companiei americane de marketing politic
- promisiunea unei vizite în România a lui Donald Trump în mai 2017 și a unei întâlniri în SUA cu speakerul Paul Ryan
Liviu Dragnea este acuzat de trafic de influență (două fapte) și folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
În același dosar este acuzat de cumpărare de influență fostul consilier parlamentar Gheorghe Dimitrescu.
Totul ar fi plecat de la Cristian Burci
Alături de Dragnea au mai fost trimiși în judecată pentru cumpărare de influență și trei oameni de afaceri:
- Cristian Burci, patron al ziarului Adevărul și fost patron al Prima TV,
- Carlo Burci, fiul lui Cristian Burci,
- Dan Belcea, CEO al off-shore-ului controlat de Burci, Celeran Ventures LLC, din Tortola, Insulele Virgine Britanice, notează G4Media.
De fapt, procurorii consemnează că totul ar fi plecat de la omul de afaceri Cristi Burci, care îl contactează pe Elliott Broidy în 2016, după câștigarea alegerilor de către PSD.
În calitatea sa de fundraiser (sponsor) cu 700.000 de dolari al campaniei lui Donald Trump, Elliot Broidy a devenit unul dintre vicepreședinții Comitetului de Inaugurare și avea bilete la ceremoniile de inaugurare în valoare de 250.000 de dolari.
Cristi Burci era prieten cu Liviu Dragnea, „despre care știa că este interesat de potențarea propriei imagini și a partidului la nivelul administrației americane”, notează procurorii.
Așa ar fi ajuns Broidy să-i vândă biletele lui Burci pentru Dragnea în schimbul promisiunii unor contracte militare în România, se arată în rechizitoriul DNA.
Vizita lui Dragnea în SUA cu prilejul ceremoniei de învestire a președintelui Donald Trump, în ianuarie 2017, s-a realizat.
Iar Broidy a venit ulterior de mai multe ori în România pentru discuții cu reprezentanți ai MAPN și MAI, inclusiv cu ministrul de interne, Carmen Dan, și șeful Armatei, generalul Nicolae Ciucă.
Declarațiile „martorului” Grindeanu despre cina de afaceri de la casa lui Burci din Săliștea
La o cină de afaceri cu Elliott Boidy, pe 24 aprilie 2017, acasă la Burci, la Siliștea Snagov, Dragnea l-a chemat pe premierul Grindeanu, notează anchetatorii.
„Martorul (Sorin Grindeanu – n.r.) a perceput chemarea sa de către Liviu Dragnea la acel eveniment ca fiind folosită de Liviu Dragnea pentru a le demonstra lui Cristian Burci și lui Elliott Broidy puterea și influența pe care el, Liviu Dragnea, le are asupra Guvernului României, în sensul că poate oricând să le asigure acestora interese pe care cei doi oameni de afaceri le aveau în România”, conform rechizitoriului citat de G4Media.
La data de 5 iulie 2017, Circinius Defense SRL – subsidiara din România a Circinius Defence LLC – „a încheiat o înțelegere în asociere cu Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL (CSR), reprezentată de Gherman Mihai (fiul fostului președinte PDSR al Parlamentului, Oliviu Gherman – n.r.), având ca obiect implementarea în România a programului C4ISR, liderul asocierii urmând a fi Circinius Defense SRL”, conform documentului citat.
Potrivit DNA, comisionul lui Cristi Burci din contractele pentru Armată ar fi depășit 25 de milioane de dolari.
În data de 03 august 2017, Cristian Burci i-a solicitat Florentinei Ciobanu, una din angajatele sale, să printeze un document în care sunt calculate procentele de câștig în cadrul programului C4ISR, conform căruia el urma să câștige un procent de 15 % din valoarea contractului, respectiv o sumă cuprinsă între 25.650.000 USD și 51.300.000 USD.
Rechizitoriul DNA:
În cele din urmă afacerea nu s-a perfectat, notează anchetatorii.
Compania controlată de Elliott Broydi, Circinius Defence LLC, a parafat un acord cu Romarm în 2018, care nu a fost făcut public, scria la acea dată Hotnews.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro