BBC a stat de vorbă cu mai mulți oameni care au devenit proprietari ai unor locuințe cumpărate cu sume derizorii, chiar un euro, însă care au fost condiționați de mai multe aspecte în momentul în care s-a realizat tranzacția.

Casa lui Judy Aleksalza din Baltimore este una din exemple. Proprietatea face parte dintr-o înșiruire de locuințe din secolul al XIX-lea. Cumpărată în 1976, pe vremea când era abandonată, casa a fost cumpărată de Judy cu același preț pe care l-au plătit și vecinii ei: 1 dolar.

Numai că în spatele acestui „chilipir” stau alți zeci de mii de dolari cheltuiți pentru restaurarea locuinței. În plus, eforturile făcute, stresul, nervii, timpul pierdut sunt aspecte care nu pot fi evaluate financiar. Judi cataloghează tot ce i s-a întâmplat ca fiind o „poveste de groază”.

„Am fost foarte aproape să declar falimentul personal”, a spus Judy. „E ca un fel de naștere. A fost oribil cât timp a durat. Dar, când s-a terminat totul, am spus „este a mea, este toată a mea”. „Stabilitatea de a deține propria ta casă este totul”, subliniază Judy.

Trendul „case la un euro” s-a extins din Baltimore în Europa

Baltimore este locul de unde a pornit acest trend, tot mai des întâlnit în prezent în Europa. Scopul autorităților a fost acela de a popula zonele afectate de migrațiune și de a reuși să păstreze proprietățile. Programul din Baltimore s-a încheiat în 1988. Ideea a migrat peste Ocean și a ajuns în Liverpool, Marea Britanie.

Cartierul Wavertree a fost afectat, în 2013, de o depopulare bruscă. Atunci, consiliul local al orașului a decis să scoată la vânzare mai multe proprietăți cu o liră.

„Am venit cu acest concept și am primit un răspuns foarte pozitiv. Cred că a cucerit imaginația oamenilor”, a spus Tony Mousedale, unul dintre angajații din zona administrativă care au susținut și implementat proiectul.

Ce condiții trebuie să îndeplinești să îți cumperi o casă plină de șobolani

Proprietarii susțin că au fost readuși rapid cu picioarele pe pământ, în ciuda achiziției spectaculoase, cu doar o liră. „Era o infestare cu șobolani și eu aveam un copac care creștea prin cadrul ferestrei”, a povestit Maxine Sharples, unul dintre noii proprietari. Eforturile și chinul s-au meritat, susține Maxine. „Mi-a schimbat complet viața. Nu iau de-a gata faptul că trăiesc în casa visurilor mele pe care am renovat-o și am luat-o cu o liră.”

Condițiile pentru a deveni proprietar în Liverpool au făcut ca aceste locuințe să nu fie accesibile decât pentru un număr restrâns de candidați. Pentru a putea cumpăra o casă cu 1 liră sterlină, solicitanții trebuie să fi trăit sau locuit în Liverpool, să fie angajați și să nu mai aibă alte proprietăți.

„Trebuie să ai cel puțin 60.000 de lire sterline ca să poți folosi din nou aceste case. Este o sumă mare”, a spus Ronnie Hughes, un locuitor dintr-o zonă din Liverpool în care casele au fost scoase la vânzare pentru infima sumă.

„Toate instalațiile sanitare și electrice, precum și accesoriile, au fost smulse – așa că este în mare parte doar o carcasă”, a explicat și Mousedale.

„Este o pânză goală și oamenii își pot pune propria amprentă pe ea.” Italia și Spania au preluat, la rândul lor, conceptul. Mai mult, l-au dezvoltat în toată țara.

Programul va fi reluat în Baltimore. Orice persoană care își dorește să cumpere o casă cu 1 dolar trebuie să arate că are 90.000 de dolari în cont pentru a recondiționa locuința.

Lista de cerințe e lungă, iar noul proprietar trebuie să dovedească faptul că deja locuiește în oraș, iar în noua proprietate trebuie să locuiască minim 5 ani. Cu toate că mulți oameni s-au arătat interesați de program, doar câțiva dintre ei au îndeplinit cerințele și au reușit să obțină casa pe care și-au dorit-o.

Urmărește-ne pe Google News