Vom afla întrebarea de la referendumul inițiat de președintele Iohannis

După avizul favorabil pe care referendumul pe teme de justiție l-a primit în Parlament, cu unanimitate de voturi, președintele Klaus Iohannis este așteptat să continue demersul pe care l-a inițiat, prin anunțarea datei scrutinului și a întrebării care se va afla pe buletinul de vot.  Anunțul este foarte important. Imediat după ce președintele face publice data și întrebarea la care vor trebui să răspundă românii, decretul este publicat în Monitorul Oficial.

Din acel moment, începe campania electorală pentru promovarea referendumului, care durează 30 de zile. În toată această perioadă, Guvernul este cel care trebuie să pregătească detaliile organizatorice ale referendumului.

Potrivit unor surse, întrebarea se va referi la dorința românilor de a mai avea în funcții publice persoane cu probleme penale. În privința datei, cel mai devreme referendumul ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie.

Grindeanu anunță noul ministru al Justiției: tehnocrat sau membru de partid?

Un anunț important urmează să fie dat și de premierul Sorin Grindeanu. El trebuie să nominalizeze un nou ministru al Justiției, după demisia lui Florin Iordache, în urma scandalului Ordonanței 13, și un nou ministru al Mediului de Afaceri, în locul lui Florin Jianu, care s-a retras din Guvern, nemulțumit de decizia Executivului privind Ordonanța de modificare a Codului penal și de procedură penală. În privința ministrului Justiției, premierul a reiterat sâmbătă, la Realitatea TV, varianta numirii unui ministru din afara politicii, la Justiție.

Potrivit unor surse politice, un nume vehiculat este cel al Danei Gârbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR). S-au mai vehiculat numele lui Robert Cazanciuc, fost ministru al Jusției în Guvernul Ponta, dar și cel al lui Teodor Meleșcanu, în contextul preluării portofoliului de către cei de la ALDE. PSD nu este de acord să renunțe la minister, astfel că această variantă a picat. De asemenea, și păstrarea Anei Birchall, interimar, la acest minister, a fost luată în calcul de cei de la guvernare.

Premierul Grindeanu spune că va mai avea discuții zilele acestea, și la începutul săptămânii va anunța propunerile pentru cele două ministere.

Parlamentul dă vot final pe Ordonanța 14; Ce se întâmplă cu Ordonanța 13?

O decizie importantă este așteptată și în Parlament. Este vorba de finalizarea procesului legislativ pentru Ordonanța 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă. Astfel, după ce Senatul a votat deja în Senat adoptarea Ordonanței 14, care abrogă prevederile OUG 13, acum și Camera Deputaților trebuie să dea votul final, pe această Ordonanță.

Există însă o problemă. Deși Ordonanța 14 trece de Parlament, rămâne în urmă, în procesul legislativ, Ordonanța 13, care se referă la dezincriminarea abuzului în serviciu sub pragul de 20.000 de lei. Pentru ca prevederile acestei Ordonanțe să dispară, era nevoie ca votul pe Ordonanța 14 să meargă în același timp cu votul pentru respingerea Ordonanței 13. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ordonanța 13 se află încă la Senat, la comisia juridică, unde era anunțată o dezbatere cu reprezentanții din Justiție, săptămâna aceasta. În plus, unii lideri PSD din Parlament afirmaseră că Ordonanța 13 va deveni lege, sugerând astfel că în Parlament se va da un  vot pozitiv pe proiectul de adoptare a Ordonanței, ceea ce ar anula practic Ordonanța 14. Cu toate acestea, liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, vineri, că și Ordonanța 13 va fi respinsă de Parlament, fiind un ”subiect închis”.

”Ordonanța 13 este abrogată. Din punctul meu de vedere este un subiect închis. Au fost opinii că nu ar mai trebui să se dezbată în Parlament, pentru că deja este abrogată.  Am discutat cu președinții comisiilor juridice ale celor două camere din #Parlament și am decis să ducem procesul până la capăt. Vom vota legea de respingere a OUG 13 pentru a nu mai rămâne loc de nicio interpretare”, anunța Dragnea, în timp ce premierul discuta la Bruxelles cu oficialii europeni.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News