Serviciile medicale de urgență

Colaborarea dintre aceste două unități de sine stătătoare pentru acordarea primului ajutor este esențială pentru protejarea sănătății publice și pentru asigurarea unei reacții rapide în situații de criză.

Cunoscute și sub denumirile de servicii de ambulanță ori servicii paramedicale, Serviciile medicale de urgență reprezintă un sistem esențial de intervenție rapidă. Acesta este conceput pentru a furniza tratament de urgență în afara spitalului, stabilizarea pacienților în cazuri critice și transportul acestora în siguranță la unități medicale specializate, potrivit Wikipedia.

Aceste echipaje de intervenție funcționează sub diverse denumiri, cum ar fi echipaje de prim ajutor, echipaje de urgență sau echipaje de ambulanță. Rolul serviciilor medicale de urgență este acela de a asigura aplicarea principiilor fundamentale în materie de acordarea de prim ajutor, și anume susținerea funcțiilor vitale, prevenirea agravării stării pacientului și facilitarea procesului de recuperare.

În România, structurile organizatorice ale serviciilor medicale de urgență includ instituții de importanță strategică, precum Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov și serviciile județene de ambulanță. Aceste entități publice au personalitate juridică și funcționează sub directa coordonare a Ministerului Sănătății, a Primăriei Municipiului București sau a autorităților județene de sănătate publică.

Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori
Recomandări
Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori

În cadrul acestor servicii există două compartimente principale. Primul este destinat asistenței medicale de urgență și transportului asistat, care implică echipaje cu sau fără medic. Acest compartiment operează în regim continuu, fiind pregătit să răspundă solicitărilor în orice moment, asigurând intervenția rapidă și eficientă în situații de criză. Cel de-al doilea compartiment principal este dedicat consultațiilor medicale de urgență la domiciliu și transportului sanitar neasistat.

Ce este Ambulanța și cum funcționează

O ambulanță este oprită în fața unui spital
Ambulanța este un vehicul special echipat pentru transportul pacienților care necesită îngrijiri medicale

Ambulanța este un vehicul special echipat pentru transportul pacienților care necesită îngrijiri medicale, iar serviciul de Ambulanță este o componentă fundamentală a sistemului medical de urgență, fiind coordonată de Serviciul Național de Ambulanță și de Serviciile Județene de Ambulanță. Principala misiune este acordarea primului ajutor și transportul pacienților la spital în condiții sigure.

Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu
Recomandări
Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu

Serviciile de ambulanță sunt gestionate centralizat și dispun de centre de coordonare care prioritizează cazurile în funcție de urgență. Acest serviciu este activat prin apelarea numărului unic de urgență 112, iar în funcție de gravitatea situației raportate, sunt trimise ambulanțe sau autosanitare și echipaje medicale de diferite tipuri. Există o gamă largă de misiuni, cum ar fi intervenții în situații de urgență medicală (accidente rutiere, infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, etc.

De asemenea, ambulanța efectuează transporturi medicale planificate pentru pacienții care necesită dializă, consultații la domiciliu sau transferuri între spitale. Nu în ultimul rând, serviciul oferă asistență în cazuri de dezastre și sprijină alte echipe de intervenție în situații de calamități naturale sau de accidente colective.

Câte tipuri de ambulanțe există

Ordinul comun al Ministrului Sănătăţii Publice şi al Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 1092/2006, respectiv Ordinul nr. 1500/2006 clasifică mijloacele de intervenție pentru asistența medicală de urgență prespitalicească, primul ajutor şi transport sanitar, după cum urmează:

  • Ambulanțe de tip C – pentru intervenții complexe, dotate cu echipamente de terapie intensivă și coordonate de medici specializați:
Instalații de pom din comunism se vând pe internet cu sute de lei. „Chiar și în ochii tinerilor pot părea cool și unice” I Interviu
Recomandări
Instalații de pom din comunism se vând pe internet cu sute de lei. „Chiar și în ochii tinerilor pot părea cool și unice” I Interviu
  • echipaj terapie intensivă mobilă (C1);
  • echipaj medical de urgență cu medic (C2);
  • echipaj terapie intensivă mobilă nou-născuți (C-NN);
  • Ambulanțe de tip B – echipate pentru intervenții de urgență și operate de personal paramedical sau de medici;
  • echipaj medical de urgență cu medic (B1);
  • echipaj medical de urgență cu asistent (B2/A);
  • echipaj de prim ajutor (B2/P);
  • Ambulanțe de tip A – pentru transport medical simplu, fără necesitatea intervenției unui personal specializat:
  • echipaj transport sanitar neasistat ambulanță (A1);
  • echipaj transport sanitar neasistat autosanitară (A2)

Ce este SMURD

O ambulanță SMURD, în timp ce circula pe o stradă
Smurd este responsabil cu oferirea de asistență medicală de urgență și efectuarea operațiunilor de salvare de vieți omenești în situații critice

SMURD este acronimul pentru Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare și reprezintă unul dintre cele mai importante servicii de intervenție în caz de urgență din România. Înființat în 1991, la Târgu Mureș, sub coordonarea medicului român de origine palestiniană Raed Arafat, SMURD este definit ca un serviciu public integrat care funcționează sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, conform prevederilor Legii nr. 95/14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Acest serviciu medical de urgență este responsabil cu oferirea de asistență medicală de urgență și efectuarea operațiunilor de salvare de vieți omenești în situații critice. Activitatea SMURD se desfășoară din 2007 la nivelul întregii țări și include intervenții pentru salvarea vieților, reanimare și descarcerare. Personalul este format din paramedici bine instruiți, capabili să gestioneze situații complexe, de la accidente grave la urgențe medicale care necesită reanimare imediată.

SMURD are dotări precum ambulanțe, elicoptere, aeronave și bărci de salvare care permit intervenţii complexe. Spre deosebire de serviciul de Ambulanţă, care este organizat la nivelul municipiului București și al celor 41 de judeţe, SMURD este organizat în regiuni concentrate în jurul centrelor universitare.

Cine lucrează în cadrul SMURD

În conformitate cu prevederile actului normativ amintit anterior, SMURD nu deține personalitate juridică, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de un buget propriu, activitatea sa fiind finanțată de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății și Ministerul Administrației și Internelor, dar și din donații și sponsorizări.

Unele echipaje SMURD primesc susținere financiară din partea autorităților publice locale, prin plata salariilor angajaților. Echipajele SMURD sunt alcătuite din trei categorii principale de personal, fiecare având un rol esențial în funcționarea optimă a serviciului, însă pot include și personal voluntar special pregătit.

Există personalul medical, format din angajați ai spitalelor, care sunt responsabili cu intervențiile echipajelor de terapie intensivă mobilă și de salvările aeriene. Aceștia sunt instruiți să gestioneze cazuri complexe și critice și reprezintă un element-cheie în asigurarea îngrijirii medicale de urgență. Apoi sunt pompierii, angajați ai IGSU, care sunt instruiți ca să răspundă prompt și eficient în situații de urgență. Ei sunt implicați atât în acordarea primului ajutor, cât și în operațiunile de descarcerare și în alte misiuni complexe.

De asemenea, în cadrul SMURD lucrează și piloți, angajați ai Unității Speciale de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Ei asigură transportul aerian rapid al echipajelor medicale și al pacienților în cazuri critice, utilizând elicoptere și alte aeronave special echipate pentru misiuni de urgență. În plus, există și un număr redus de pompieri-paramedici, angajați direct de către autoritățile publice locale. Aceștia completează echipele de intervenție, contribuind la extinderea capacității de răspuns a SMURD, mai ales în comunitățile locale.

Cum funcționează SMURD

Vehiculele și echipamentele care sunt utilizate de echipajele SMURD sunt deținute de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), iar personalul medical și medicamentele sunt furnizate de Ministerul Sănătății. Există situații în care personalul pompierilor este instruit suplimentar pentru a sprijini activitatea SMURD.

În momentul de față, la nivelul întregii structuri SMURD lucrează 3.791 de persoane calificate, care sunt împărțite în 124 de echipaje de mai multe tipuri, aflăm de pe site-ul oficial al SMURD. Astfel, există echipajele de prim ajutor, care sunt compuse din cel puțin trei paramedici, fără medic, echipajele de terapie intensivă mobilă includ un medic anestezist și cel puțin trei membri ai echipei, și echipajele de terapie intensivă pentru nou-născuți, care includ un medic neonatolog și personal medical specializat.

În sfârșit, unitățile de intervenție specială și de transport medical sunt utilizate în cazul situațiilor de mare amploare, cum ar fi dezastrele naturale sau accidentele cu victime multiple.

Ce mașini de intervenție deține SMURD

Mijloacele de intervenție care sunt utilizate de SMURD sunt ambulanțe de tip B2 (echipaj medical de urgență cu asistent), C1 (echipaj terapie intensivă mobilă) și C-NN (echipaj terapie intensivă mobilă nou-născuți). Acestea sunt dotate cu echipamente de ultimă generație, menite să asigure cele mai bune condiții pentru salvarea vieților și stabilizarea pacienților.

În plus, centrul de comandă SMURD este o mașină care poate fi folosită în situații extreme cum ar fi catastrofe naturale, accidente aviatice, feroviare, etc. Din flota de vehicule de intervenție mai fac parte și mașini de suport logistic, care sunt dotate cu echipamente pentru acordarea sprijinul logistic și transportului de materiale, dar și cu butelii de oxigen pentru echipajele de prim-ajutor, astfel încât să nu fie necesară deplasarea echipajelor și întreruperea activității în vederea aprovizionării. Mașina de descarcerare este o autospecială dotată cu echipamente destinate descarcerării și intervențiilor speciale de salvare.

În ce situații intervine SMURD

Echipajele de intervenție de urgență SMURD sunt solicitate în diverse situații critice, cum ar fi accidente rutiere grave, explozii, accidente de muncă, suspiciuni de infarct miocardic, stări de inconştienţă sau pierderea bruscă a cunoștinței, insuficienţe respiratorii acute şi accidente cu multiple victime.

Pe lângă activitatea medicală, pompierii joacă un rol vital în intervențiile echipajelor SMURD, fiind antrenați să gestioneze incendii, să efectueze operațiuni complexe de descarcerare, să efectueze operațiuni de salvare și să sprijine echipele medicale în acordarea primului ajutor. Colaborarea dintre SMURD și alte structuri de intervenție în situații de urgență contribuie la o reacție rapidă și eficientă și duce la salvarea de vieți omenești.

Foto: Shutterstock.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte căutat de colecționari
FANATIK.RO
O monedă extrem de rară te poate face milionar. Singurul exemplar din 1954 este foarte căutat de colecționari
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Elle.ro
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
Unica.ro
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
Observatornews.ro
România, traversată de cea mai puternică furtună de iarnă. Rafalele de vânt ating forţa unui uragan, peste 100 de kilometri la oră
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI