Într-o intervenție la Digi24, ministrul Apărării spune că a fost o greșeală de comunicare. A vrut să spună că baza de la Deveselu se ocupă cu rachetele balistice.
Racheta balistică
Este în continuare unul dintre cele mai puternice instrumente aflate în dotarea armatelor convenționale. Scutul antirachetă de la Deveselu a fost construit pentru a apăra NATO de acest tip de amenințare.
Americanii au dezvoltat sistemul numit Aegis Ashore, au replicat ceea ce exista de deja pe o serie de nave de luptă și l-au montat la sol, în județul Olt.
Potrivit informațiilor oficiale furnizate atât de NATO cât și de armata americană, baza de la Deveselu are strict un rol defensiv. În ultimii ani, acesta a fost mesajul ferm al autorităților din România, indiferent de partidele politice aflate la putere.
În acest context este imposibil ca la Deveselu să existe rachete balistice dacă rolul întregului sistem este defensiv (pentru apărare)
Racheta balistică este armată și poate să aibă chiar și o încărcătură nucleară. Prima a fost dezvoltată la sfârșitul anilor 30 de către experții Germaniei naziste și a fost folosită pentru a bombarda Parisul. Racheta balistică poate să atingă ținte aflate la distanțe cuprinse între 1000 și 5.500 de kilometru, sau, în cazul celei intercontinentale, la 12.000 de kilometri.
Ce rachete sunt de fapt la Deveselu
Rachetele din baza de la Deveselu sunt numiți interceptori, cu rol defensiv. Atunci când este sesizată o amenințare, acești interceptori sunt lansați pentru a distruge racheta balistică ce amenință teritoriul NATO.
Baza antirachetă din România are interceptori de tip SM3. Au o autonomie de zbor de 500 de kilometri, ating un plafon de 160 de kilometri și zboară cu o viteză de 9.600 de km/oră.
Acest tip de rachete nu au încărcătura explozivă.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro