Oamenii de știință susțin că că apa respectivă intră în contact cu argint, prin scufundarea crucii, şi cu busuiocul, ambele având proprietăţi antimicrobiene, iar asta ajută la păstrarea apei nealterate.
Argintul omoară bacteriile de putrefacţie şi algele microscopice care se află în ea sau creează un mediu în care acestea nu se pot dezvolta. Iar busuiocul este şi el cunoscut ca fiind o plantă cu proprietăţi antiseptice. Combinația celor două pare să fie explicația.
Electrolizii de argint se utilizează la purificarea apei, deoarece argintul este un metal care are proprietăţi sterilizante şi antiseptice, la fel ca aurul. Pus în apă, el omoară toate bacteriile şi microbii. Este de ajuns şi o concentraţie foarte mică de argint ca să purifice apa. O parte din argintul metalic trece în apă, iar aceasta nu se strică, scrie realitatea.net.
Credințe despre agheasmă
Agheasma mijlocește taina botezului pentru fiecare creștin și, de fiecare dată când ne împărtășim, este bine să luăm agheasmă pentru binecuvântare. Puterea apei sfințite este ”izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate și putere îngerească”, așa cum stă scris în pravilele vechi.
Apa sfințită se folosește pentru curăţarea sufletelor şi a trupurilor, pentru vindecarea patimilor și pentru sfinţirea caselor. “Prin folosirea ei în atâtea împrejurări ale vieții pământești, ”creștinii caută să-l aibă permanent pe Dumnezeu aproape, pentru curăţenia sufletului, dar şi a trupului”, este de părere Stelian Gomboș, publicist și doctor în teologie.