Săptămâna aceasta, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) a redus durata izolării pentru americanii depistaţi pozitiv pentru COVID dar care nu au simptome: de la 10 la 5 zile, şi a scăzut şi numărul de zile cât trebuie să se carantineze contacţii apropiaţi ai unui caz.

După acele 5 zile, americanii ar trebui să poarte o mască în apropierea celorlalţi timp de încă 5 zile, a explicat luni Centrul. 

Şi oamenii cu febră ar trebui să se izoleze mai mult de 5 zile, până le trec toate simptomele, mai precizează agenţia americană, socotită una dintre cele mai stricte din lume.

Noua politică a venit la câteva zile după ce CDC anunţase că profesioniştii din domeniul medical care se infectaseră, dar apoi aveau un test negativ şi nu mai aveau simptome, se puteau întoarce la muncă la numai de 7 zile de la testul pozitiv, în loc de 10. 

Deciziile se succed, uneori confuzante, pe fondul studiilor care sugerează că mulţi dintre cei care se infectează cu tulpina Omicron vor avea simptome mai puţin severe şi mulţi nu vor dezvolta simptome deloc, dar tulpina înalt contagioasă devine rapid tulpina predominantă în Europa şi SUA.

Medic: „Ziua 1 e prima zi întreagă de când apar simptomele, dar în realitate e ziua 6”

Dr. Gregory Poland, care studiază imunogenetica răspunsului la vaccin la clinica Mayo din SUA, recunoaşte că noile recomandări ale CDC sunt frustrante: „Ghidurile se schimbă şi devin mai confuze”, a spus el pentru Marketwatch.

Există însă explicații. Nici ghidurile, nici comportamentul public nu sunt perfecte, admite el. „Ziua 1 e prima zi întreagă după ce apar simptomele, dar în realitate este ziua 6.  Însă mulţi oameni vor ignora asta şi vor spune: nu vreau să mă izolez”.

Noile recomandări? „Ghidul spune: poartă masca. Dar nu spune: poartă corect masca potrivită. Dintre cei care poartă masca, ce procent poartă o mască adecvată? Şi mai puţini. Câţi poartă corect o mască adecvată? Chiar şi mai puţini”.

„Într-o situaţie de criză, ei (n.r. – americanii) sunt foarte liberali, pentru că nu-şi permit ca oamenii să lipsească de la muncă”, spune el. „Cine te va îngriji în spitale, dacă personalul stă acasă? Ce faci când sunt insuficienţi lucrători în sănătate? Să fie câţiva e mai bine decât deloc”.

Adaptarea la cerințele sociale și ale economiei

Autorităţile publice din SUA încearcă, potrivit experţilor, să echilibreze ceea ce ştim despre tulpina Omicron cu nevoile spitalelor, ale liniilor aeriene, comercianţilor şi altor companii care au presiune mare din cauza deficitului de personal. 

La 21 decembrie, CEO-ul Delta Air Lines, Ed Bastian, consultantul medical Carlos del Rio şi ofiţerul lor de sănătate Henry Ting au trimis o scrisoare directoarei CDC, Rochelle Walensky, implorând-o pe aceasta să reconsidere duratele de izolare recomandate de agenţie. 

„Ghidurile au fost dezvoltate în 2020 când pandemia era într-o fază diferită, când nu aveam vaccinuri eficiente şi tratament. La Delta Air, mai mult de 90% din angajaţi sunt vaccinaţi complet şi ratele cresc zilnic”, scriau aceştia.

„În mod asemănător cu resursele medicale, ale poliţiei, de la pompieri sau transportul public, tulpina Omicron poate să ne exacerbeze deficitul de personal şi poate crea întreruperi masive”, scriau aceştia. „Tot personalul liniilor aeriene trebuie să poarte măşti în aeroporturi şi avioane”.

Poland le împărtăşeşte frustrarea. „Este determinată în esenţă de incapacitatea autorităţilor de sănătate publică să comunice clar natura schimbătoare a COVID şi lipsa de disponibilitate a populaţiei să urmeze recomandări de sănătate publică”. 

„Transmiterea Omicron cu severitatea Delta”

„Globul a devenit un vas Petri (de cultură), unde s-a pus COVID”, adaugă Poland. „Pentru că oamenii nu şi-au luat precauţii şi pentru că nu s-au vaccinat, am continuat să vedem recircularea virusului”. 

Aceasta este a cincea tulpină alarmantă a coronavirusului. “Omicron pare să infecteze mai ales celulele din căile respiratorii superioare. Ce s-ar întâmpla dacă ar afecta şi căile respiratorii inferioare?”, spune el. „Atunci ai vedea transmiterea Omicron cu severitatea Delta”. 

Decizia CDC de a scurta durata de izolare a primit multe critici de la unii membri ai publicului. Multe voci au scris pe Twitter că scrisoarea Delta Air Lines a influenţat decizia CDC. 

Walensky se adaptează la răbdarea publicului – sau, mai degrabă, la lipsa răbdării – pe lângă problemele de personal ale companiilor, spune Tina Tan, profesor de pediatrie, boli infecţioase la Şcoala de Medicină Feinberg, Universitatea Northwestern.

„Acesta este un compromis”, spune ea. „Încearcă să răspundă la situaţia din lumea reală”. Dar şi Tan le recomandă prudenţă celor care ies din izolare.

Boosterul asigură 75% protecție, spun datele actuale

Dr. Luis Ostrosky, profesor de boli infecţioase la Universitatea Texas din Houston, a explicat pentru MarketWatch că noile ghiduri asimilează dovezile ştiinţifice recente despre Omicron.

Potrivit acestora, perioada de maximă contagiozitate este cu două zile înainte de simptome până la 3 zile după simptome, spune el. Eficienţa vaccinării este de 75% pentru cei care au făcut şi boosterul (protecţie în faţa dezvoltării bolii).

Ghidurile, spune el, „răspunde la nevoia foarte reală de a aduce oamenii înapoi la muncă şi în comunitate, într-o modalitate sigură”. De asemenea, noile recomandări iau în calcul faptul că vaccinurile şi boosterele dau un înalt nivel de protecţie faţă de spitalizare şi decese.

Cu cât e mai lungă perioada de izolare, cu atât eviţi mai multe cazuri. 

„Fiecare societate îşi creează propria patologie”

Durata izolării depinde de pacient şi de severitatea infecţiei cu COVID-19. „Toate ghidurile sunt, prin definiţie, doar atât: ghiduri. Ele trebuie să fie individualizate”, a adăugat el. 

O persoană imunocompromisă, de pildă, poate fi infecţioasă timp mai îndelungat. 

Poland spune că recomandările „nu sunt perfecte, sunt bazate pe probabilităţi, ca să menţină economia şi să menţină capacitatea asistenţei medicale, şi cu speranţa că oamenii vor fi mai dispuşi să le urmeze decât pe alte recomandări mai stricte”.

Pentru cei furioşi faţă de noile ghiduri CDC, Poland recomandă să se autointerogheze, dacă face ce ţine de el însuşi în pandemie. „Fiecare societate îşi creează propria patologie. E destul de simplu: Poartă o mască şi obţine un vaccin gratuit”. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News