În total au fost transferați șapte pacienți de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, șase dintre ei au fost aduși la Spitalul modular din Lețcani, secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, iar unul a fost lăsat la Pașcani, toți internați la Terapie Intensivă.
Dintre cei șase aduși la Iași, trei sunt în stare mai gravă, dintre care doi intubați, dar medicii sunt fericiți că aceștia nu au suferit leziuni suplimentare în urma arsurilor și le administrează deja tratament pentru COVID-19.
„Cei șase pacienți veniți de la Neamț se află în Terapie Intensivă, doi dintre ei sunt intubați, trei sunt mai grav. Acum sunt evaluați, primesc încă de când au venit ca tratament tot ce este necesar. Sunt pacienți infectați cu noul coronavirus care, din fericire, nu au leziuni determinate prin arsură. În momentul de față la secția exterioară sunt 2 locuri libere la Terapie Intensivă, la Compartimentul de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase nu mai există niciun loc în ATI”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
Managerul a mai precizat că se fac, în momentul de față, demersuri pentru a fi detașate cadre medicale către Spitalul de la Lețcani, prin ordinul comandantului acțiunii, Raed Arafat. Până atunci, personalul suplimentar necesar funcționării celor 6 paturi de Terapie Intensivă este asigurat cu cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase.
În ceea ce privește pacientul transportat la Pașcani, prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD, a precizat pentru Libertatea că era unul dintre cei cu forma cea mai puțin gravă, dar care necesita o supraveghere suplimentară la nivel gastrointestinal. De aceea s-a luat decizia transferării acestuia la Spitalul Municipal din Pașcani, unde există și chirurg și specialist în gastroenterologie, față de Spitalul de Boli Infecțioase, unde la secția exterioară existau doar specialiști ATI.
„Nu am ales să îl lăsăm acolo doar pentru că se ocupaseră locurile de la Spitalul de la Lețcani. Dintre cei șapte transferați trei erau stabil din punct de vedere respirator, erau conștienți, iar unul dintre aceștia avea și o afecțiune pancreatică la care s-ar putea să aibă nevoie de gastroenterolog și de chirurg, care nu se găsesc la Lețcani, unde sunt doar medici infecționiști și specialiști ATI”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu pentru Libertatea.
Spitalul modular de la Iași, inaugurat cu fast atât de fosta conducerea a Consiliului Județean, cât și de actuala, are o serie de deficiențe grave, descoperite în urma unui control amănunțit al DSP Iași. Ministerul Sănătății a declarat că va trimite experți și Corpul de control, după ce i-a fost prezentat, în timpul unei vizite la Iași, raportul DSP.
Inclusiv managerul Spitalului de Boli Infecțioase, care a preluat spitalul modular ca secție exterioară a unității medicale, a spus că în raportul de la DSP scrie clar: sunt țevi de alimentare cu apă și canalizare care nu ar rezista la temperaturi mai scăzute de -7 grade Celsius, în timp ce aparatele de aer condiționat din interior, care produc și încălzirea în sezonul rece, cedează dacă temperatura scade sub -15 grade Celsius.