Sesizarea a fost făcută de Primăria Capitalei pe 25 noiembrie, la patru zile după ce acest lucru a fost anunțat pe Facebook de primarul general Nicușor Dan. În ea, sunt reclamate „existența unor indicii de săvârșire a unor acte sau fapte de natură penală”, în baza unui raport făcut de Corpul de Control al municipalității.
Gabriela Szabo a fost demisă de Nicușor Dan în iunie 2022 din fruntea clubului sportiv municipal. Fosta sportivă a atacat la tribunal decizia primarului, iar pe 23 noiembrie a avut câștig de cauză, decizia nefiind însă definitivă.
Acuzațiile aduse de municipalitate
Raportul Corpului de Control, în baza căruia se face sesizarea penală, menționează un posibil conflict din interese pornit de la încheierea în 2018 a unui contract de servicii cu SC Business Travel Turism SRL. Gabriela Szabo, directorul general al CSM care încheie contractul, mai avea contract încheiat în nume propriu de cesiune drepturi de autor cu aceeași persoană juridică.
De altfel, Szabo a menționat în declarația de avere, depusă în mai 2019, banii încasați de la firma de turism, contract în valoare de 3.000 de euro.
Contactată de GSP pe 22 noiembrie, Business Travel Turism a transmis că va consulta arhiva societății pentru a verifica informațiile, urmând a transmite un răspuns. Potrivit GSP, compania are contracte cu mai multe federații sportive (atletism, polo, baschet, tenis, scrimă, tenis de masă, gimnastică, natație sau rugby), precum și cu instituții de stat.
Modul în care au fost încheiate anumite contracte reprezintă o altă posibilă infracțiune sesizată de Primărie. Mai exact, raportul arată că pentru două jucătoare s-au plătit sume de transfer – 25.000 pentru Laura Glausser și 30.000 pentru Crina Pintea -, dar în contractul handbalistelor nu au fost introduse clauze care să împiedice denunțarea unilaterală a contractului fără plata despăgubirilor.
Primele acordate de CSM unor persoane cu funcții de conducere din banii primiți din contactul de sponsorizare încheiat cu Engie Romania SA sunt o altă posibilă infracțiune sesizată. Potrivit raportului, au fost acordate prime de 57.572 de lei către Gabriela Szabo (director general), 15.362 de lei către Bîrsan Cristina Nicoleta (director economic) și 11.605 lei pentru Niculae Chesnoiu (consilier al directorului general).
În total, în timpul activității în fruntea CSM, 190.965 de lei (circa 40.000 de euro) este, potrivit lui Nicușor Dan, suma încasată ilegal, în mai multe tranșe, de directorul general al CSM, Gabriela Szabo, sub formă de prime pentru câștigarea competițiilor la care lua parte clubul de handbal al municipalității.
Cum se apără Gabriela Szabo
„Nu am cunoștință despre un demers al primarului general în acest sens. Evident, accesul la justiție e liber, însă și de această dată abuzul va fi sancționat. În timp, au fost încheiate și publicate rapoarte de activitate ale CSM și rapoarte de control ale aceleiași P.M.B, dar și ale altor instituții, care au confirmat legalitatea actelor, activității și procedurilor desfășurate în CSM București în timpul mandatului meu”, a transmis Gabriela Szabo pentru GSP.
Gabriela Szabo a fost numită în 2017, de fostul primar Gabriela Firea, în fruntea CSM București. Ea a fost schimbată din funcție în iunie 2022 de Nicușor Dan, fiind mutată la conducerea Centrului Dalles.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro