„Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fraţii Italiei. Vom guverna pentru toţi. O vom face cu scopul de a uni oamenii”, a declarat Giorgia Meloni, afirmându-și dorința de a prelua conducerea viitorului cabinet.

Rezultatele parțiale au arătat că blocul de dreapta condus de FdI ar urma să aibă o majoritate solidă în ambele Camere ale parlamentului italian. După numărarea voturilor din peste 97% din secții, Frații Italiei conduc cu peste 26%, în creștere de la 4% la ultimele alegeri naționale din 2018, relatează Reuters. Liga lui Matteo Salvini a obținut aproximativ 9% din voturi, în scădere față de peste 17% în urmă cu patru ani, iar Forza Italia a lui Silvio Berlusconi a înregistrat un scor de aproximativ 8%.

Care sunt așteptările de la un guvern al dreptei

Profesorul Lorenzo De Sio se așteaptă la un semn de continuitate mai degrabă decât schimbare din partea Giorgiei Meloni. Perspectiva venirii la guvernare a unui partid cu rădăcini fasciste a îngrijorat oameni din mai multe zone ale societății italiene, de la democrați și pro-europeni, la apărători ai drepturilor femeilor, ai comunității LGBT și la susținătorii Ucrainei.

Totuși, analiștii au observat că Meloni a fost mereu dornică să calmeze aceste temeri.

„Impresia noastră este că au existat întâlniri între Meloni și președintele Sergio Mattarella, premierul (interimar) Mario Draghi, și percepția a fost că ea i-a reasigurat pe aceștia de menținerea coodonatelor fundamentale ale politicii italiene în privința UE. Deci așteptăm mai degrabă continuitate decât schimbare”, explică profesorul De Sio.

Așteptările generale sunt acum ca guvernul să răspundă pragmatismului care caracterizează politica de centru-dreapta și să mențină linia politicii externe italiene – pro-atlantică și integrare europeană.

Lorenzo De Sio, profesor de științe politice:

„Mai putem aștepta o schimbare a politicii economice. (Reprezentanții dreptei) au menționat abolirea ajutorului pentru nevoiași (venitul cetățenesc, n.r.) și înlocuirea lui cu alte instrumente. De asemenea, este posibil să se concentreze mai mult pe sprijinirea micilor întreprinderi”, continuă profesorul italian.

Lorenzo De Sio mai precizeză că „este posibil să avem măsuri simbolice pe tema migrației”, în timp ce pe tema avortului nu se așteaptă la mari schimbări.

Italia a legalizat avortul în 1978, însă în continuare femeile care vor să facă o întrerupere de sarcină se lovesc de obstacole, fie că este vorba despre medici care refuză să aprobe sau să efectueze avorturi până la guvernele regionale care ignoră legea. Piedici există mai ales în regiunile administrate de partide de extremă dreapta, cum ar fi Marche și Abruzzo, unde FdI guvernează în coaliție cu Liga, astfel că activiștii se tem că același lucru s-ar putea întâmpla la nivel național.

„Probabil că nu vor exista progrese în privința drepturilor comunității LGBT”, mai spune profesorul De Sio.

Giorgia Meloni se opune căsătoriilor gay și adopțiilor de către cupluri de același sex. Totuși, în manifestul partidului său există un angajament privind menținerea legii referitoare la uniunile civile între persoane de același sex, atacată de partid la intrarea ei în vigoare, în 2016.

Semne de întrebare există și în privința viitoarelor politici ale unei coaliții de dreapta pe tema sprijinului pentru Ucraina.

Giorgia Meloni și-a exprimat, încă de la începutul războiului, o poziție pro-atlantică, lucru care va fi păstrat, crede profesorul De Sio.

„Nu cred că lucrurile se vor schimba. FdI a avut o poziție foarte clară în susținerea guvernului Draghi în toate voturile parlamentare (pe tema războiului). Meloni a spus niște lucruri clare. Nu mă aștept ca acest lucru să se schimbe”, a declarat el.

În același timp, Silvio Berlusconi și Matteo Salvini au o simpatie declarată pentru Vladimir Putin. Totodată, șeful Ligii a vorbit de mai multe ori despre efectul nociv al sancțiunilor la adresa Rusiei, deși a condamnat invazia în Ucraina.

Populism și fascism

Giorgia Meloni nu și-a ascuns simpatiile pentru unii lideri conservatori populiști. Recent, ea a transmis un mesaj de susținere față de premierul ungar Viktor Orban, iar în ultimii ani și-a exprimat admirația pentru fostul președinte american Donald Trump și s-a întâlnit cu aliatul acestuia, strategul Steve Bannon, condamnat pentru obstrucționarea justiției.

De asemenea, Meloni s-a remarcat ca o eurosceptică puternică, criticând în mod deschis „birocrații de la Bruxelles” și cerând ca Italia să renegocieze relația cu Comisia Europeană. Între timp însă, ea și-a temperat tonul, astfel încât declarația de susținere pentru șeful guvernului de la Budapesta „a venit ca o surpriză, a fost cumva neașteptată”, spune profesorul De Sio, adăugând că „poate a fost ca o concesie pentru vechii săi suporteri”.

Totodată, profesorul italian își exprimă convingerea că victoria lui Meloni în alegeri va reprezenta un impuls pentru forțele populiste eurosceptice ale Europei.

„Cred asta deoarece Meloni a sprijinit explicit VOX-ul (partidul dreptei dure din Spania). Cred că inevitabil, chiar dacă ea va fi pragmatică la guvernare, partidele populiste radicale vor fi încurajate de victoria sa”, explică profesorul.

Totuși, De Sio este de părere că fascismul nu mai joacă un rol în partidul lui Meloni, FdI având originile în Mișcarea Socială Italiană, gruparea postfascistă creată în 1946 de susținătorii dictatorului Benito Mussolini.

„Fascismul este o amintire îndepărtată, înseamnă ceva pentru oamenii în vârstă sau pentru o minoritate de tineri extremiști. Dar ei nu sunt reprezentativi pentru alegătorii lui Meloni”, spune profesorul, care observă că FdI are acum o poziție clară prodemocratică.

„Am făcut câteva sondaje și am aflat că alegătorii sunt conservatori pe unele chestiuni – migrație, prezidențialism, schimbări climatice – dar în același timp sunt progresivi pe chestiuni economice. Spre exemplu, redistribuirea veniturilor, pensii, salariu minim. Asta înseamnă că nu există o polarizare puternică, nu sunt de dreapta pe toate chestiunile”, mai precizează profesorul de științe politice.

„Scopul lor este să prevină venirea stângii la guvernare, care ar putea crește taxele. Mulți dintre alegători ar putea pur și simplu să o aleagă pe Meloni pentru că este liderul dreptei”, adaugă De Sio.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News