Acum 3 ani am fost diagnosticata cu candidoza bucala. Am incercat tot felul de tratamente, dar fara rezultate. Mereu imi apar afte pe limba in dreptul molarilor de minte.  Vreau sa stiu care este cauza si ce as putea face pentru rezolvarea problemei.
M.P, Calarasi

Candidoza bucala este o infectie produsa de o ciuperca (Candida Albicans), fiind cea mai frecventa micoza a cavitatii bucale. Aceasta ciuperca se gaseste in mod obisnuit in gura, dar devine agresiva provocand candidoza din cauza unor factori generali sau locali favorizanti. Dintre cauzele locale pot fi mentionate: scaderea secretiei salivare datorata diverselor cauze, tratamente locale cu corticosteroizi, igiena bucala deficitara, fumatul, scaderea ph-ului local. Dintre factorii generali, mentionam: tratamentele indelungate cu antibiotice, tratamentele cu citostatice sau radioterapia (in cancer), tratamente generale cu corticosteroizi, scaderea dramatica a imunitatii organismului (la pacientii seropozitivi HIV sau din cauza administrarii indelungate a anumitor medicamente, cum sunt cele mai sus-mentionate), in sarcina sau din cauza contraceptivelor orale, in diabet, in cazurile de malnutritie.

Exista mai multe forme clinice de candidoza bucala (pseudomembranoasa, atrofica, hiperplazica). Diagnosticul se pune prin diagnostic microbiologic (prezenta de culturi de candida pe probele recoltate din leziunile prezente in cavitatea bucala ). Acest fapt are o semnificatie patologica numai daca este insotit de manifestari bucale specifice candidei.

Avand in vedere ca suferiti de 3 ani de aceste simptome, iar problema nu s-a rezolvat, inseamna ca ori s-a cronicizat, ori este vorba de o afectiune care seamana ca aspect cu candidoza. Exista mai multe afectiuni ale cavitatii bucale cu care se face diagnosticul diferential in candida: lichen plan atrofic, lupus eritematos, eritroplazia, leucoplazia, ulceratii de natura diversa, keratoze tabacice, reactii adverse la diverse medicamente.

Ca tratament in candidoza bucala se urmareste o foarte buna igienizare a cavitatii bucale si tratamentul local combinat uneori cu cel pe cale generala cu diverse antifungice: Nistatin, Stamicin, Clotrimazol, violet de gentiana etc. Se pot utiliza in paralel si clatiri cu apa +bicarbonat de sodiu pentru imbunatatirea ph-ului bucal.

Diversele afectiuni  generale favorizante in aparitia candidei trebuie tinute sub control, iar diversele tratamente (antibiotice, corticosteroizi) trebuie administrate in mod corect fara a se face abuz
de ele. 

Dr. Andrei Tirpea
Medic dentist

 
 

Urmărește-ne pe Google News