Summitul a început de dimineață, la ora 09:30 (ora locală), când liderul de la Phenian s-a îndreptat către linia care desparte Coreea de Nord de Coreea de Sud, pășind peste graniță, în Coreea de Sud. Ulterior, Kim Jong-un l-a invitat pe Moon Jae-in să facă câțiva pași în Coreea de Nord, lucru neprăvăzut, după cum a remarcat și Casa Albastră într-un comunicat.
În timpul summitului intercoreean, cei doi lideri din Nord și Sud au căzut de acord să elimine armele nucleare din Peninsula Coreea și să încheie un tratat de pace, pentru a pune capăt oficial războiului început în 1953. Summitul a venit după mai mulți ani în care propaganda nord-coreeană a emis mai multe declarații asemănătoare cu cele de război la adresa Coreei de Sud.
BBC amintește într-un articol că alte angajamente siminalre cu cele luate vineri, au fost semnate, în trecut, de foști lideri din Nord și Sud, însă în contextul în care Coreea de Sud și Japonia se află sub protecția SUA (o putere nucleară), Phenianul și-a sporit abițiile de a deține asemenea arme de distrugere în masă. Publicația britanică arată că Beijingul apreciază determinarea și curajul celor doi lideri din Peninsula Coreea.
Simon Tisdal, analist al The Guardian, a scris că ”dacă Trump va încerca să facă pe Kim, va risca să arate ca un bătăuș, ale cărui politici sunt împotriva intereselor coreene, indiferent că vorbim de nord sau sud”, în contextul în care liderii celor două țări din Coreea de Nord și Sud au părut că se înțeleg. În același timp, analistul John Hemmings, de la The Telegraph, susține că summitul de pace a fost o ”reușită incredibilă”, iar Daniel McCarthy, de la aceeași publicație, afirmă că Donald Trump ar trebui să câștige Premiul Nobel pentru Pace, după ”trimful” din Coreea de Nord.
Totodată, CNN notează că a fost o zi care va rămâne în istorie, iar liderul de la Phenian a dat naștere unui moment neașteptat, după ce l-a invitat pe Moon să pășească în Coreea de Nord. De altfel, și Casa Albastră a menționat într-un comunicat că ”Președintele Moon a pășit pentru puțin timp peste granță în Nord. Nu a fost un eveniment plănuit”.
Totodată, presa internațională mai remarcă și momentul în care Kim a susținut că infrastructura din Coreea de Sud este mult mai bună decât cea din Nord.
”Sunt îngrijorat că situația noastră din transporturi este rea, așa că v-ar putea deranja și m-ar rușina pe mine, dacă vizitați Coreea de Nord, după ce ați trăit în mediul din Sud”, i-a transmis Kim Jong-un lui Moon Jae-in.
Televiziunea americană remarcă, totuși, că în ciuda faptului că războiul dintre cele două Corei s-a încheiat în urmă cu 65 de ani, rănile lăsate de acesta sunt încă vizibile. ”Familiile rămân despărțite de conflict, fără a putea să-și vadă rudele de pe partea cealaltă a graniței și mai mulți care și-au pierdut rudele în urmă cu zeci de ani nici nu știu acest lucru”, scriu americanii.
Reamintim că summitul dintre cele două țări a fost stabilit la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud de la începutul acestui an, când o delegație formată din sportivi nord-coreeni și politicieni au participat la evenimentul sportiv.
Delegația nord-coreeană a fost formată din nouă persoane, printre aceștia, pe lângă Kim Jong-un, s-a aflat și preşedintele onorific al ţării, Kim Yong-Nam, ministrul de Externe, Ri Yong-Ho, şi sora liderului suprem, Kim Yo-Jong -director de propagandă – cea care a realizat în o vizită în Sud cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă
Summitul dintre cele două țări vine înainte de întâlnirea lui Kim Jong-un cu președintele american Donald Trump.
VIDEO / Poziția la calculator, deficiențele de vedere și de auz sau problemele dentare pot cauza dureri de spate