„După mult amatorism și bâlbâieli de ultim moment ale guvernului României, iată că aseară s-a votat decizia: intrăm (parțial) în Schengen! Pentru început cu frontierele aeriene și maritime, iar pentru cele terestre există doar un angajament de a discuta în 2024. Nu e suficient, dar e mai bine decât nimic”, a scris europarlamentarul pe Facebook.
Care sunt detaliile aderării, potrivit documentelor oficiale:
- ridicarea controalelor în aeroporturi și porturi se va face la 31 martie 2024
- Austria, România și Bulgaria au semnat o declarație cu 5 angajamente:
1. Controale sporite la frontierele cu Turcia și Serbia
2. Controale multifiltru la frontierele terestre între România-Ungaria și Bulgaria-România
3. Preluarea rapidă a azilanților care intră prin România sau Bulgaria
4. Ofițeri de control austrieci și europeni în aeroporturi, dar și controale inopinate în aeroporturile din Austria
5. Angajament de a discuta funcționarea Schengen în 2024
- Important: angajament de a discuta în 2024 o dată pentru aderarea cu frontierele terestre în funcție de progresul pe cele 5 elemente.
„Una peste alta, e o veste bună faptul că facem acest prim pas concret către Schengen însă problema frontierelor terestre, cele mai importante, rămâne de rezolvat”, a scris Alin Mituța.
România, în Schengen aerian și maritim din martie 2024. Situația granițelor terestre, incertă
Consiliul Uniunii Europene a votat sâmbătă seară, 30 decembrie, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.
Comisia Europeană a precizat că discuțiile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua anul viitor și se estimează că o decizie va fi luată într-un interval de timp rezonabil.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat încă din seara de 27 decembrie că eliminarea controalelor la granițele aeriene și maritime pentru România va avea loc în martie 2024, dar nu a precizat când se vor ridica și frontierele terestre. Surse guvernamentale au spus însă pentru Libertatea că acest lucru nu va avea loc mai devreme de 2025.
Austria a pus trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a migranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Austria a blocat aderarea României la Schengen în decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles. Viena a adus drept argument criza migranților. Olanda a votat atunci împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună. Pe 21 decembrie 2023, Olanda a anunțat că renunță oficial la vetoul impus Bulgariei.