Contravențiile în domeniul circulației rutiere reprezintă o componentă esențială a sistemului de reglementare a traficului rutier din România. Care sunt contravențiile regulilor de circulație în vigoare îți vom spune în cele ce urmează.

Ce spune legislația rutieră în vigoare

Art. 95 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier, care a intrat în vigoare la începutul anului curent, se referă la răspunderea contravențională și definește contravenția (amenda) în domeniul circulației rutiere. Iată cum sună această prevedere: (1) Încălcarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, constituie contravenție și se sancționează cu avertisment ori cu amendă ca sancțiune principală și, după caz, cu una dintre sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 96 alin. (2). (2) Avertismentul constă în atenționarea verbală sau scrisă a contravenientului, însoțită de recomandarea de a respecta dispozițiile legale. (4) Sancțiunile contravenționale prevăzute la alin. (1) se stabilesc și se aplică contravenienților, persoane fizice ori juridice. Facem precizarea că alin. (3) din Capitolul VII – Răspunderea contravențională a fost abrogat în 2007.

Contravenția: ce este și cum se deosebește de infracțiune

Termenul de contravenție se referă la o abatere de la normele legale în vigoare în ceea ce privește conviețuirea și comportamentul în societate ori de la normele de circulație rutieră, care sunt stabilite pentru a asigura siguranța traficului pe drumurile publice din țara noastră.

Spre comparație cu infracțiunile, contravențiile sunt fapte ilicite care au un grad de pericol social mai scăzut și sunt reglementate de legislația națională, fiind sancționate prin aplicarea unor amenzi sau a altor măsuri. Principalele diferențe între contravenție și infracțiune constau, așa cum spuneam, în gravitatea faptelor, dar și în consecințele juridice pe care le poate avea persoana care o comite. Contravențiile se sancționează cu avertisment verbal sau scris sau cu puncte de amendă. Cuantumul amenzii variază în funcție de gravitate și de prevederile legale aplicabile.

Măsuri suplimentare în caz de contravenție

În schimb, infracțiunile, care sunt fapte mai grave și aduc atingere valorilor sociale fundamentale, sunt sancționate prin amenzi penale ori chiar pedepse cu închisoarea. Spre exemplu, contravenție este depășirea limitei de viteză cu 20 km/h, în timp ce infracțiune este conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, cu o alcoolemie situată peste limita legală care poate duce la accidente grave.

Contravențiile pot fi simple, adică sunt sancționate doar cu amendă contravențională și puncte de penalizare (puncte-amendă) sau pot fi duble, ceea ce înseamnă că șoferul poate fi sancționat suplimentar și cu suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile. De asemenea, pot fi aplicate și măsuri tehnico-administrative cum ar fi ridicarea automobilelor parcate sau staționate neregulamentar, potrivit sursei citată anterior.

Sancțiunile contravenționale complementare

Mergând mai departe, la art. 96 alin. (1) se menționează că sancţiunile contravenţionale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege și se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului. Sancțiunile contravenționale complementare sunt menționate la alin. (2) ale aceluiași articol de lege și sunt următoarele:

  1. aplicarea punctelor de penalizare;
  2. suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;
  3. confiscarea bunurilor destinate săvârșirii contravențiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență ori folosite în acest scop;
  4. imobilizarea vehiculului;
  5. radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului, în cazurile prevăzute la art. 17 alin. (4).

De asemenea, pentru încălcarea unor norme la regimul circulaţiei, pe lângă sancţiunea principală sau, după caz, una dintre sancţiunile contravenţionale complementare amintite anterior, se aplică şi un număr de 2, 3, 4 sau 6 puncte de penalizare, conform art. 96 ali. (3) din Codul Rutier. În cazul în care un conducător auto acumulează 15 puncte de penalizare, şeful poliţiei rutiere din judeţul sau din municipiul Bucureşti care îl are în evidenţă pe titularul permisului de conducere va hotărî suspendarea exercitării dreptului acestuia de a conduce.

Ce bunuri se pot confisca în cazul unei contravenții

Odată cu aplicarea amenzii contravenționale, poliția rutieră poate dispune și confiscarea anumitor bunuri prin procesul-verbal de constatare a contravenției. În conformitate cu prevederile art. 96 alin. (6) sunt supuse confiscării mijloacele speciale de avertizare luminoase și sonore deținute, montate și folosite pe alte autovehicule decât cele prevăzute la art. 32 alin. (2) și (3), dispozitivele care perturbă funcționarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului, plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare care nu corespund standardelor în vigoare și care sunt montate pe vehicule și vehiculele cu tracţiune animală atunci când acestea circulă pe drumurile publice pe care le este interzis accesul ori pe alte trasee decât cele stabilite de autorităţile publice locale.

Este important de menționat faptul că imobilizarea unui autovehicul constă în scoaterea acestuia în afara părții carosabile, pe acostament sau cât mai aproape de marginea drumului, și punerea lui în imposibilitate de mișcare prin folosirea unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare. În același timp, legislația în vigoare prevede că imobilizarea unui vehicul este dispusă de către agentul de la Poliția Rutieră dacă acesta constată că șoferul acestuia a comis una dintre faptele prevăzute la art. 117 alin. (1).

Cu cât s-au majorat amenzile în 2024

Conform prevederilor OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier, cu modificările și completările ulterioare, amenzile au crescut cu aproximativ 14%. Asta ca urmare a faptului că valoarea punctului de amendă a fost corelată cu creșterea salariului minim pe economie.

Astfel, pentru anul în curs, punctul de amendă a fost stabilit la 5% din salariul mediu brut, și anume 3.300 de lei. În aceste condiții, de la 1 ianuarie 2024, punctul de amendă a crescut de la 145 de lei cât era anterior, la 165 de lei. Odată ce acest venit a fost majorat la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie, punctul de amendă ar fi trebuit să crească cu încă 20 de lei, până la 185 de lei.

Cu toate acestea, Guvernul a intervenit și a plafonat punctul de amendă la 165 de lei până la finele acestui an. Valoarea punctului de amendă a fost plafonată de Executivul României prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la pragul de 1.450 de lei. Ultima plafonare, care a fost valabilă până la final de 2023, a fost stabilită prin OUG nr. 168/2022.

Cum este structurat sistemul de amenzi

În țara noastră există cinci clase de amendă. Primele patru sunt aplicabile persoanelor fizice, în timp ce cea de-a cincea este aplicabilă exclusiv persoanelor juridice. În 2024, amenda maximă pe care o poate primi o persoană fizică este de 3.300 de lei sau 20 de puncte de penalizare. De partea cealaltă, în cazul persoanelor juridice, amenda maximă este de 16.500 de lei sau 100 de puncte de penalizare. Cele cinci clase de amenzi prevăzute de Codul Rutier la art. 98 alin. (4) sunt următoarele:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: între 6 și 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: între 9 și 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: între 21 și 100 de puncte-amendă.

Care sunt contravențiile la Codul Rutier 2024

Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:

1.conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv;

2.nerespectarea obligației de semnalizare a manevrei de schimbare a direcției de mers;

3.nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulația pe drumurile publice;

4.neîndeplinirea obligației proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul și tractor agricol sau forestier de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident de circulație;

5.nerespectarea normelor privind circulația pe drumurile publice de către conducătorii coloanelor militare, ai grupurilor organizate autorizate și cortegiilor;

6.nerespectarea semnificației semnalului luminos intermediar de forma uneia sau a unor săgeți de culoare galbenă ori albă cu vârful orientat în jos spre dreapta, care anunță schimbarea semnalului de culoare verde în cazul benzilor cu circulație reversibilă;

7.conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberării documentului de constatare a avariei;

8.nerespectarea obligației pasagerilor aflați într-un autovehicul și tractor agricol sau forestier de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranță omologate;

9.nerespectarea obligației de către persoana transportată pe motocicletă sau pe moped de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, casca de protecție omologată;

10.nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a lăsa liber traseul tramvaiului la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă;

11.nerespectarea regulilor de circulație de către conducătorii de animale;

12.nerespectarea obligației de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule și tractoare agricole sau forestiere conduse de persoane care au mai puțin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere;

13.lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comandă a vehiculului;

14.nerespectarea de către pasageri sau călători a obligațiilor ce le revin atunci când se află în vehicule;

15.nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului;

16.conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare;

17.conducerea unui vehicul pe ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numărului de înmatriculare ori plăcuțele nu corespund standardelor în vigoare;

18.conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu defecțiuni tehnice, altele decât cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. b), ori care are lipsă unul sau mai multe elemente de caroserie sau aceasta este deteriorată vizibil.

Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

1.nerespectarea semnalelor polițiștilor de frontieră în punctele de trecere a frontierei de stat a României, ale îndrumătorilor de circulație ai Ministerului Apărării Naționale, ale organelor fiscale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, ale agenților de cale ferată, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulației, pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări de reabilitare a acestora, precum și cele ale patrulelor școlare de circulație și ale nevăzătorilor;

2.nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule, cu excepția celor care conduc autovehicule prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) și b);

3.nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare;

4.neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei și conținutului celor în vigoare;

5.lipsa dotărilor specifice la autovehiculele și tractoarele agricole sau forestiere destinate învățării conducerii auto, prevăzute în reglementările în vigoare;

6.conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă;

7.conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă;

8.nerespectarea traseelor stabilite de poliția rutieră pentru pregătirea practică sau susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere;

9.nerespectarea obligației de a circula pe un singur șir, indiferent de direcția de deplasare, într-o intersecție în care circulă și tramvaie și de a lăsa liber traseul tramvaiului atunci când spațiul dintre șina din dreapta și trotuar nu permite circulația pe două șiruri;

10.efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic;

11.nerespectarea obligației ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcțiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulația pe drumurile publice;

12.neutilizarea echipamentului de protecție-avertizare fluorescent-reflectorizant de către persoana care execută lucrări în zona drumului public sau de către agentul de cale ferată care asigură trecerea la nivel;

13.conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii, omologate.

(2)Amenda contravențională prevăzută la alin. (1) se aplică și conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârșește o faptă pentru care se aplică 3 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. b).

(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

a)depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;

b)neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai ;

c)neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;

d)nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;

e)nerespectarea regulilor privind depășirea;

f)nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu;

g)neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2).

Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

1.conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat;

3.conducerea unui autovehicul de către o persoană cu domiciliul în România care nu a preschimbat permisul de conducere obținut în alt stat, în termenul prevăzut de lege;

4.neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului și tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;

5.nepăstrarea distanței laterale suficiente față de vehiculul care circulă din sens opus;

6.nerespectarea de către conducătorul de vehicul a semnificației indicatoarelor și marcajelor de interzicere sau restricție ori a celor temporare, cu excepția celor care interzic accesul sau depășirea care se încadrează în altă clasă de sancțiuni;

7.nerespectarea obligației de a permite părăsirea intersecției conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia;

8.nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor;

9.nereducerea vitezei în cazurile prevăzute de regulament;

10.montarea la autovehicul și tractor agricol sau forestier , remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate;

11.circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc;

12.nerespectarea regulilor în cazul imobilizării involuntare în pasaje subterane și tuneluri;

13.nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule;

14.pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu ușile deschise, circulația cu ușile deschise ori deschiderea acestora în timpul mersului; deschiderea ușilor autovehiculului atunci când acesta este oprit sau staționat, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranța deplasării celorlalți participanți la trafic;

15.oprirea autovehiculelor destinate transportului public de persoane în alte locuri decât în stațiile semnalizate ca atare;

16.nerespectarea regulilor privind circulația pe benzi;

17.conducerea pe drumurile publice a vehiculelor cu două roți, fără a se asigura contactul cu partea carosabilă pe ambele roți.

18.nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2).

(2)Amenda contravențională prevăzută la alin. (1) se aplică și conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârșește o faptă pentru care se aplică 4 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. c).

(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

a)nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

b)nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;

c)nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;

d)circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire.

Vezi aici ce alte contravenții există și cu ce amenzo prevăzute se sancționează!

Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă

O precizare importantă pe care trebuie să o facem se referă la consecințele pe care le poate suporta un conducător auto în cazul în care acesta decide să nu achite amenda de circulație în termenul prevăzut de legislația în vigoare. Astfel, dacă după cele 15 zile în care poți achita amenda aceasta nu a fost achitată, primăriile te pot executa silit și pot pune sechestru pe bunurile tale.

De regulă, dacă un șofer are una sau mai multe amenzi neplătite, iar cuantumul acestora nu este o sumă foarte mare, atunci se poate pune poprire pe conturile bancare ale persoanei respective. În cazul în care aceasta nu deține un cont bancar, direcţiile locale vor putea să apeleze la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru a obţine informații referitoare la locul de muncă al contravenientului după care se va institui în mod oficial poprirea pe veniturile salariale ale acestuia.

În același timp, dacă ai acumulat de-a lungul timpului mai multe amenzi neachitate, iar suma este una consistentă, atunci autoritățile statului pot să pună sechestru pe automobilul proprietate personală sau chiar pe locuința pe care o deții. Trebuie să știi că poprirea pe contul bancar nu poate să fie mai mare de 30% din totalul veniturilor înregistrate. În schimb, sechestrul nu se poate pune pe bunurile necesare vieţii şi muncii.

Foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News