Astfel, potrivit MAE, autoritățile ungare au precizat că tranzitul este permis, în următoarele condiții:
- durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
- persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19
- să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.
Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.
Menționăm că, dacă cetățenii non-ungari intră în Ungaria dintr-o țară clasificată în zona verde, condițiile de tranzit nu se aplică.
Comunicat MAE:
Cum se efectuează tranzitul aeroportuar
Tranzitul aeroportuar se va desfășura în continuare fără restricții, aeroportul putând fi utilizat în continuare ca poartă de îmbarcare/debarcare de către cetățenii români, a informat MAE.
Cetățenii români vor putea intra în Ungaria, prin frontiera terestră, pentru a se îmbarca de pe aeroportul din Budapesta/ Debrecen, fără a fi necesară prezentarea celor două teste negative COVID19, în măsura în care vor avea asupra lor documentul de călătorie, documentul din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, biletul de avion.
Ministerul Român de Externe:
Cetățenii români care aterizează la Budapesta sau Debrecen din alte state aflate pe lista galbenă vor putea să tranziteze Ungaria pentru a ajunge în România, condiția fiind să aibă transport asigurat de la aeroport înspre graniță. Cei ce vin din state aflate pe lista roșie, vor trebui să obțină în prealabil o derogare de intrare în Ungaria, mai notează MAE.
Persoanele care conduc/așteaptă aparținători la aeroport vor putea intra în Ungaria doar dacă au două teste Covid-19 negative, efectuate în ultimele 5 zile, la interval de minimum 48 de ore între ele.
Dispoziţii referitoare la sezonierii agricoli
Lucrătorii sezonieri din agricultură provenind din statele vecine pot intră în Ungaria la solicitarea şi informarea prealabilă a angajatorului adresată autorităţilor ungare competente pe cale electronică, cu 48 de ore înainte, cerere care va cuprinde numele, documentul de identitate, locul desfăşurării activităţii lucrative, locul cazării, respectiv durata raportului de muncă.
Angajatorii sunt obligati să informeze în scris lucrătorii sezonieri, în limba maternă a acestora, despre condițiile şi data intrării pe teritoriul Ungariei, potrivit MAE.
Trecerea frontierei se realizează doar prin punctele desemnate în acest scop, în mod organizat, în grupuri. Lucrătorii sezonieri pot intra după efectuarea controlului medical care nu confirmă suspiciunea contactării virusului COVID-19.
În cazul persoanelor care vin din state terțe, pe lângă condițiile de obținere a permiselor de muncă, este necesară prezentarea la frontieră a contractului de muncă sau o adeverință din partea angajatorului, în original, referitor la domeniul de activitate, locul şi durata raportului de muncă.
Totodată, angajaţii trebuie să prezinte la frontieră copia corespondenței angajatorului cu punctul de frontieră, respectiv originalul contractului de muncă sau adeverința eliberată de angajator.
La terminarea raportului de muncă, angajatorul este obligat să anunțe punctul de trecere a frontierei și autoritățile de sănătate publică din Ungaria cu 48 de ore înaintea plecării.
Dispoziții referitoare la deplasarea în scop de afaceri
Managerii sau angajaţii companiilor înregistrate în Ungaria sau în ţările menţionate în HG pot intra în Ungaria fără restricții, dacă respectivele companii sunt afiliate, iar în accepțiunea legii privind impozitarea, între ele există relaţii contractuale.
Persoana în cauză trebuie să demonstreze că deplasarea se face în interes de serviciu, potrivit MAE.