Cei nouă judecători vor hotârî dacă ordonanța este legală sau nu, asta după ce Curtea a fost sesizată de Avocatul Poporului, instituție condusă de Victor Ciorbea. Reamintim că doar Avocatul Poporului putea cere CCR să declare ordonanța ca fiind neconstituțională. Tot Curtea a fost sesizată și de Consiliul Superior al Magistraturii și președintele Klaus Iohannis pe motiv că nu s-a respectat separația puterilor în stat atunci când s-a emis ordonanța.
Curtea Constituțională este alcătuită din nouă persoane, cu pregătire de specialitate, care au calitatea de judecători constituționali. Aceștia sunt numiți în CCR de Camera Deputaților, Senat și Președintele României (câte trei) pe o perioadă de nouă ani. Prin acest sistem, judecătorii constituționali sunt practic reprezentanți, uneori chiar foști membri, ai unor partide sau apropiați ai unor personaje politice. În acest moment, PSD are trei judecători în tabăra sa. Trei judecători sunt propuși de Președenția României (Traian Băsescu și Klaus Iohannis), și câte unul de PNL, PDL și UDMR. Acești oameni vor hotârî soarta Ordonanței 13 în CCR.
Judecătorii presupuși a fi pro actuala putere
Valter Dorneanu
El a ajuns judecător constituțional în 2013 la propunerea Camerei Deputaților. El a fost susținut de PSD.
De altfel, președintele Curții este un fost politician care a activat toată viața în slujba PSD. A fost deputat și chiar președintele Camerei Deputaților între 2000 și 2004. El a fost numit în 2012 ca Avocat al Poporului în momentul când PSD și PNL au forțat legile pentru a-l înlocui pe Traian Băsescu. Din calitate de Avocat al Poporului, acesta nu a atacat ordonanțe de urgență propuse de Victor Ponta, premierul de atunci.
Marian Enache
Fostul deputat PSD a fost ales judecător constituțional anul trecut din partea Senatului. Camera superioară a Parlamentului este condusă de Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE. El a fost votat în CCR de PSD și partidul lui Tăriceanu.
Enache a fost parlamentar ales în județul Vaslui în mai multe legislaturi, pe listele FSN, PDSR și PSD. Între 15 ianuarie 1993 și 22 iunie 1993, a fost consilier prezidențial, director al Direcției juridice a Președinției României
Simona-Maya Teodoroiu
Simona-Maya Teodoroiu a ajuns la Curtea Constituțională în 2015 din partea Senatului, acolo unde majoritatea era deținută, ca și acum, de PSD și ALDE.
Simona Maya Teodoroiu a fost aleasă în locul lui Toni Greblă, care a demisionat din această funcţie în urma unui scandal de corupție. Simona Maya Teodoroiu este secretar de stat în Ministerul Justiţiei din mai 2012, cu excepţia perioadei ianuarie – aprilie 2013, când a ocupat poziţia de secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS) din cadrul Guvernului.
Judecători presupuși a fi pro lupta anticorupție
Mircea Minea
A fost în 2010 propunerea PDL pentru a reprezenta Camera Deputaţilor în Curtea Constituțională. A fost susținut chiar de Emil Boc, președintele de atunci al fostului PDL și actual primar din Cluj-Napoca.
Petre Lăzăroiu
A fost numit în 2010 de fostul președinte, Traian Băsescu.
A absolvit Facultatea de Drept a Universității București, promoția 1978, coleg cu Alexandru Atanasiu, Florin Costiniu și Adrian Severin, europarlamentarul PSD condamnat pentru fapte de corupție.
Numele său a ieșit în evidență când acum șapte ani a avut votul decisiv pentru declararea drept neconstituțională a procedurii pe baza căreia guvernul și-a asumat răspunderea pentru Legea Educației Naționale susținute de PDL și Traian Băsescu.
Livia Stanciu
A fost propunerea lui Klaus Iohannis, fiind judecător constituțional de anul trecut. Până să ajungă în Curtea Constituțională a României, Livia Stanciu a fost președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceasta a fost considerată unul dintre cei mai buni și mai duri judecători, susținând lupta anti-corupție. Livia Doina Stanciu a fost numită în funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție la 17 septembrie 2010 pentru un mandat de trei ani.
Daniel Morar
Fostul șef al DNA a ajuns judecător CCR în 2013, fiind nominalizat de Traian Băsescu. Daniel Morar a deținut funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), din august 2005. Deși este și un cunoscut adversar al corupției, Daniel Morar este și un puternic dușman pe față al Laurei Codruța Kovesy în mandatul căreia DNA a devenit o instituție de o altă anvergură.
Nehotărâți, dar numiți în CCR cu ajutorul partidului aflat la guvernare
Mona Pivniceru
Mona Pivniceru a candidatul PNL pentru functia de judecator la Curtea Constitutională în 2013. Cu toate acestea, magistratul a fost susținută de PSD. Mai mult, Pivniceru a fost între 23 august 2012 – 27 martie 2013 ministru al Justiției, în Guvernul Ponta.
Attila Varga
Fostul deputat UDMR a ajuns judecător constituțional din 2016, când a fost numit de Camera Deputaților. El a fost susținut de PSD, dar UDMR s-a declarat împotriva ordonanței de la miezul nopții.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro