Autoritățile se așteaptă ca disponibilitatea și accesul la vaccinuri să fie limitate în etapele inițiale ce vor urma autorizării, „din cauza capacității insuficiente de producție și a cererii extrem de ridicate”.
„Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare și distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil”, se arată în document.
Grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva Covid vor fi următoarele:
- personalul din domeniul sănătății
- personalul din centre rezidențiale și medico-sociale
- populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu Covid
- personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății. Vezi lista completă cu angajații din „domenii-cheie”
Documentul mai precizează că, în cazul tuturor acestor categorii, vaccinarea împotriva Covid se va face numai după exprimarea consimțământului.
Cine va stabili persoanele eligibile pentru vaccin
Un aspect important este modul în care va fi estimat numărul de persoane eligibile care vor fi introduse în etapele de vaccinare.
Astfel, catagrafierea populației se va face pe mai multe niveluri. Se va catagrafia personalul din domeniul sănătății, domeniul social și domeniile esențiale din infrastructura critică, care va beneficia de vaccinare la locul de muncă și/sau în centre de vaccinare.
Pentru fazele următoare, populația expusă la risc și populația generală vor fi catagrafiate la nivelul rețelei de medicină de familie și/sau autorităților locale și prioritizate pentru vaccinare în funcție de riscurile de sănătate asociate și în funcție de exprimarea consimțământului.
Definirea etapelor de vaccinare și a momentului probabil pentru inițierea fiecărei etape de vaccinare se va stabili în funcție de momentul estimat de aprobare, producție și alocare a unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, se mai arată în document.
Iată mai jos care vor fi etapele de vaccinare:
Etapa I:
- definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare – una sau două doze)
- include persoanele din categoria I (lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat)
- se derulează prin unități sanitare/centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare, după caz.
Etapa a II-a:
- definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare – una sau două doze)
- include persoanele din categoria a II-a (populația la risc)
- se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.
Etapa a III-a:
- definirea timpului de execuție (se va ține cont de schema de vaccinare – una sau două doze)
- include populația generală din categoria a III-a
- se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecută, că vaccinarea în masă a populației ar putea începe în primăvara anului viitor, dar că la începutul lui 2021 este destul de probabil ca unul sau două vaccinuri să fie disponibile în România pentru imunizarea personalului medical și a persoanelor cu risc.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro