Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan spune că, în esență, acest Cod stabilește pensii speciale pentru aleșii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, care se vor acorda acestora pe lângă pensiile normale.

Prevederi controversate în Codul Administrativ: proiectele locale privind patrimoniul, adoptate cu majoritatea simplă, răspunderea actelor administrativ, plasată funcţionarilor

Acesta atrage atenţia că sunt şi alte prevederi care pun sub semnul întrebării oportunitatea acestui proiect.

  1. Proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție, față de cele două treimi din voturi necesare până acum.
  2. Majoritatea simplă cu care se adoptă hotărârile cu caracter patrimonial, excepție făcând transferul de proprietate, lasă liber majorităților simple să înființeze, precum în cazul Bucureștiului, companii care să dubleze activitatea Primăriei. Consecința este instabilitatea administrativă: o viitoare majoritate va dori să desființeze aceste companii și să înființeze alte companii pe care să le controleze.
  3. Totodată, răspunderea aferentă actelor administrative este transferată de la primari către funcționarii publici. Delegarea atribuțiilor de către primar sau președintele de consiliu județean face ca acesta să aibă puterea, dar nu și responsabilitatea. Prin delegarea atribuțiilor către directori, primarul va putea pune presiune pe aceștia să semneze actele potențial nelegale, cu amenințarea demiterii, dar nu va răspunde pentru aceste acte.
  4. Avizarea concursurilor pentru posturi de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici este înlocuită cu o notificare prealabilă către ANFP și cu obligația publicării anunțului pe site-ul ANFP și în Monitorul Oficial.
  5. Sunt eliminate și alte avize precum cele privind modificarea calității posturilor sau stabilirea/modificarea structurii de funcții publice de către autoritățile publice din administrația publică locală.
  6. Agenția Națională a Funcționarilor Publici nu mai avizează organigrama autorităților locale.
  7. Atacarea în instanță de către ANFP a actelor nelegale nu duce la suspendarea executării lor.

Deputatul spune că „adoptarea prin OUG a Codului Administrativ reprezintă o sfidare la adresa votului românilor din 26 mai, care, în esență, s-au pronunțat pentru limitarea promulgării OUG-urilor”.

Reacţii politice, după adoptarea Codului Admnistrativ

Marius Paşcan (PMP): „Prin acest Cod Administrativ, Viorica Dăncilă își cumpără susținerea baronilor locali, în vederea Congresului PSD din 29 iunie. La schimb pentru votul acestora, a înființat o nouă categorie de privilegiați ai pensiilor speciale și a consolidat discreționar și periculos puterea demnitarilor, a unor aleși locali”

Ludovic Orban, liderul PNL: „Codul administrativ, în forma adoptată prin Ordonanță de Urgență, reprezintă un jaf național și un mod jenant în care actualul prim-ministru își face campanie în interiorul PSD printr-un act de iresponsabilitate. Actul normativ pune în pericol patrimoniul comunităților locale, permițând folosirea acestuia pentru interese private ale unor clienți politici și nu în interesul public al localităților. (…) Partidul Național Liberal se va adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere sesizarea Curții Constituționale asupra acestui act normativ, care presupune o complexitate aparte și nu justifică în niciun fel promovarea prin Ordonanță de Urgență. 

Guvernul a adoptat, marți, Ordonanța de modificare a Codului Administrativ, care prevede pensii speciale pentru actualii și foștii primari.

 
 

Urmărește-ne pe Google News