Valeriu Gheorghiță a explicat că reacții adverse majore la vaccinul anti-COVID nu au fost înregistrate decât la câteva persoane care au avut un istoric alergic, de șoc anafilactic.

„Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară-medie, din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment. Sunt reacţii adverse locale cele mai frecvente – durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă. Şi pot să fie înregistrate adverse generale – febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

”Au fost înregistrate câteva cazuri de reacţii adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, un istoric de şoc anafilactic. Din acest punct de vedere, cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Șeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a precizat că nu este nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de vaccinare.

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID / FOTO: Hepta

„Este important istoricul medical al fiecărei persoane, de aceea este important rolul medicului de familie şi, din punct de vedere al investigaţiilor anterior vaccinării, nu avem nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de efectuarea vaccinării, ţinând cont de faptul că la centrul de vaccinare există un triaj medical care i se face oricărei persoane în ideea de a identifica reacţiile acute, febrile, stările febrile care contraindică temporar vaccinarea”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News