”Este a doua hartă pe care o fac, prima a fost în 2015, atunci deficitul a fost mai mic”, a declarat medicul Cătălin Petrencic, la emisiunea ”Adriana Nedelea LA FIX”. Potrivit medicului, din datele primite de la FNPMF și cele de la INS, 328 de localități nu au medici de familie, iar necesarul este de 376.
Potrivit medicului Petrencic, sunt localități pentru care este nevoie de 2, 3 sau chiar 4 medici de familie, dar unde nu este nici măcar unul. ”Este cazul localităților Vlăgești (Bacău), Bărbulești (Ialomița), Vâlcele (Covasna), Ion Neculce (Iași), unde nu sunt medici. Este posibil să existe puncte de lucru ale altor medici de familie care au contract cu Casa de Asigurări. Altminteri, pacienții sunt nevoiți să sune la 112, să meargă la Unitățile Primiri Urgențe sau la spitale”, a explicat medicul.
Pe de altă parte, a mai spus doctorul, nici medicii de familie nu sunt motivați să practice medicina în localitățile mici. Venitul unui medic de famile care are 1.200 – 1.500 de asigurați este destul de modest, ceea ce înseamnă că nu este rentabil. Din banii primiți de la Casa de Asigurări, medicul trebuie să plătească și costurile cabinetului iar banii rămați sunt puțini. Potrivit doctorului Petrencic, un alt motiv este oferta pe piața externă.
De ce să nu meargă să lucreze în alte state cu salarii de câteva mii de euro în loc să practice medicina în România?
Dr. Cătălin Petrencic, autorul hărții:
Afecțiunile acute reprezintă 20% din afecțiunile medicale, ceea ce face ca medicul de familie să nu mai fie atât de căutat de pacienți. Pacienții au început să fie revendicativi, merg singuri să facă un CT, un RMN sau alte investigații și vin la medic doar pentru trimitere. Medicul de familie și-a mai pierdut din utilitate, pentru că pacientul se documentează pe internet.
Ce măsuri trebuie luate
Ministerul Sănătății nu a mai făcut niciun program pentru asistență medicală primară, de prin 2017. Dacă statul se concentrează doar pe spitale și pe noi ne ignoră, ajungem să ne desființăm ca specialitate. Noi nu putem face prevenție, deși orice stat civilizat se îndreaptă spre prevenție, nu pe curație, a mai explicat medicul.
Mai mult de jumătate din localitățile din România (53%) nu au niciun medic de familie sau au medici de familie insuficienți, arată cele mai recente date centralizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).
Nu mai puțin de 328 de localități (comune) din România nu au nici un medic de familie, iar 559.611 de locuitori, adică 2,52% din populația României, nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc.
Cu toate că România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie, alte state europene au luat măsuri pentru a remedia situația.
Strategia pentru medicina de familie și planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acțiuni concrete pentru remedierea situației, arată reprezentanții medicilor de familie.
Pentru realizarea studiului, doctorul Cătălin Petrencic a aplicat o metodologie bazată pe populație, unități administrativ – teritoriale – municipii, orașe și comune, după datele furnizate de Institutul Național de Statistică. S-a împărțit populația la 1.800 și, astfel, a reieșit necesarul de medici de familie cu listă proprie pe fiecare localitate.