Există un număr tot mai mare de cercetări științifice care explorează efectele diferitelor forme de post asupra organismului. În fiecare an sunt publicate zeci de lucrări care arată cum postul poate ajuta la stimularea sistemului imunitar, la combaterea prediabetului și chiar, momentan la șoareci, la încetinirea îmbătrânirii.
Cu toate acestea, există și dovezi că postul poate fi periculos dacă nu este supravegheat cu atenție. Oamenii riscă insuficiența cardiacă dacă nu sunt ingerate suplimente de minerale esențiale precum sodiu, magneziu și potasiu. Postul prelungit poate, de asemenea, să crească susceptibilitatea la infecții și să afecteze funcția renală.
Mai mult, diferitele forme de a posti nu sunt egale între ele. Știința arată că versiunile în care se postește, limitând consumul de alimente într-o fereastră de 6, 8 sau 10 ore de-a lungul zilei (postul intermitent) sunt mult mai sigure pentru un organism sănătos decât cele în care cineva își neagă consumul de alimente zile la rând. Dacă prima variantă poate fi potrivită pentru anumite persoane, cea de-a doua pur și simplu nu este recomandată de experți sau studii.
„Pur și simplu nu merită riscurile asociate și te-ar putea costa viața”
În decembrie, Damian Drăghici anunța pe rețelele de socializare că a ținut post negru timp de 7 zile, bând numai apă, slăbind astfel 5,5 kilograme. În urmă cu două săptămâni, și dansatoarea Elwira Petre scria despre experiența ei cu postul negru, timp de 72 de ore, vorbind despre beneficiile de regenerare. Iar mai recent, actorul Marius Manole a anunțat o încercare similară. Problema cu folosirii postului negru ca dietă de slăbit ori efort de detofixiere, regenerare și alți termeni din aceeași categorie e că se poate ușor transforma în ceva periculos.
A posti și a bea doar apă (sau doar apă și ceai neîndulcit) timp de câteva zile legate e aproape întotdeauna o idee proastă, după cum explică Robert Glatter, medic și profesor de medicină de urgență la spitalul Lenox Hill Northwell Health, citat de Mens Health UK: „După ce am lucrat în departamentul de urgențe timp de peste două decenii, având grijă de persoane angajate în postul de apă, sfatul meu este simplu: evitați-l cu orice preț. Pur și simplu nu merită riscurile asociate și te-ar putea costa viața.”
Riscurile se aseamănă cu cele scrise cu litere mici pe unele reclame la medicamente, în sensul că sunt multe de luat în considerare. Consumul excesiv de apă poate afecta multe organe, inclusiv creierul, inima și ficatul.
„Postul bazat pe apă nu este o idee bună pentru majoritatea oamenilor, mai ales pentru o perioadă prelungită de timp. Dacă cineva nu mănâncă alimente solide, se va simți înfometat și ar putea bea din ce în ce mai multă apă pentru a atinge un anumit nivel de sațietate”, spune și Farhad Modarai, doctor în medicină, director clinic al departamentului de sănătate a populației de la Strive Health din Denver, specializat în îngrijirea rinichilor. „Acest lucru poate fi foarte periculos, deoarece poate apărea hiponatremia, adică niveluri periculos de scăzute de sodiu în sânge”.
Un nivel scăzut de sodiu seric, explică dr. Glatter, „poate duce la convulsii, dar și la umflarea creierului, hernie cerebrală și, în cele din urmă, la deces, dacă nu este recunoscut și tratat de urgență. Nivelul scăzut de potasiu în sânge, un alt risc al postului cu apă, ar putea afecta negativ funcțiile nervoase, musculare și cardiace”. Poate să apară și un nivel scăzut de calciu și magneziu în sânge, ceea ce este periculos, deoarece acești electroliți sunt vitali pentru funcția nervoasă și musculară.
Dr. Modarai subliniază, de asemenea, că și consumul unor cantități mari de apă în perioade scurte de timp poate supraîncărca rinichii și poate provoca umflarea celulelor. Dacă țineți post și beți doar apă, este posibil să puneți simptomele precum durerile de cap, greața, slăbiciunea și oboseala pe seama foamei, dar ar putea fi de fapt o problemă care pune viața în pericol dacă nu este tratată, spune el.
Unele dintre promisiunile despre postul cu apă se învârt în mod specific în jurul ideii că postul poate induce autofagia, procesul natural al organismului de curățare celulară și de eliminare a celulelor deteriorate.
Există dovezi limitate, adesea din studii pe animale, că postul pe termen scurt poate crește autofagia, dar nu există studii pe oameni care să demonstreze că postul cu apă este o modalitate sigură sau eficientă de a o induce.
În plus, chiar dacă pe termen scurt, postul negru duce la scădere în greutate, aceasta nu este o dietă eficientă din mai multe motive:
- Orice tip de scădere rapidă în greutate tinde să fie rapid inversată. Pentru ca o persoană să poată păstra o greutate mai redusă, este nevoie ca pierderea în greutate să se facă lent, la un ritm de cel mult jumătate de kilogram pe săptămână, și în baza unei diete echilibrate.
- Dacă vei consuma doar apă, greutatea pierdută nu va fi doar grăsime, ci pierzi direct din masa musculară, după cum explică nutriționista Krista Varady, profesoară de nutriție la University of Illinois, Chicago. Ca să compenseze lipsa proteinei, corpul tău începe să consume din mușchi. Și dacă ții post pe termen lung, poți să ai și alte carențe nutritive.
Riscuri dovedite științific ale postului pe bază de apă
Un studiu publicat în revista BMC Complementary Medicine Therapies a arătat că cele mai frecvente reacții adverse ale postului cu apă includ:
- Probleme legate de calitatea vieții, cum ar fi oboseala
- Probleme cardiace precum tensiunea arterială ridicată
- Probleme musculo-scheletice precum artrita
- Probleme gastrointestinale precum colita, gastrita și constipația
- Probleme endocrine, cum ar fi probleme tiroidiene sau diabet
- Probleme neurologice, cum ar fi dureri de cap, neuropatie și amețeli
- Probleme urologice și renale
- Probleme psihiatrice, cum ar fi depresia și anxietatea
- Probleme pulmonare, cum ar fi inflamațiile, respirația dificilă și infecțiile.
Într-un studiu publicat în Global Advances in Health Medicine, în 2021, au fost analizate efectele a 8 zile de post – doar cu apă cu minerale – asupra sănătății a 12 bărbați fără probleme anterioare de sănătate. După aceste 8 zile, studiul a arătat într-adevăr o reducere semnificativă a nivelului de stres perceput și pierdere în greutate, dar și deshidratare, ketogeneză crescută, hiperuricemie, scăderea concentrației serice de glucoză și hiponatremie (un nivel foarte redus de sodiu în organism). Hiponatremia este o complicație clinică serioasă care poate fi fatală și trebuie tratată și diagnosticată corect.
O alternativă mai sănătoasă a postului
O alternativă mai sănătoasă a postului cu apă e postul intermitent, mai exact să mănânci alimente normal într-o fereastră de 8 ore pe zi și apoi să bei apă în restul zilei. E mult mai sigur decât a bea doar apă zile întregi, însă nici acesta, ca metodă de a slăbi, nu funcționează pentru toată lumea. „Sunt persoane care au efecte foarte bune cu acest post intermitent, însă unele persoane mănâncă într-un mod compensator după perioadele de post și-atunci pentru aceste persoane se pare că nu funcționează lucrurile așa cum ne-am dori și cum ne-am aștepta”, explica nutriționista Ruxandra Pleșea, într-un interviu acordat Digi FM. Chiar și pentru cei care funcționează, e discutabil dacă merită încercat ca strategie de durată.
Apoi, chiar dacă unii oameni consideră că este ușor să se țină de acest model pe termen lung, o cercetare a constatat că limitarea timpului zilnic de masă nu previne creșterea în greutate în timp și nici nu produce rezultate semnificative de pierdere în greutate. Rezultatele acestui studiu, publicat în jurnalul Asociației Americane de Cardiologie, spun că reducerea numărului de mese mari sau consumul mai multor mese mici poate fi asociat mai degrabă cu minimizarea creșterii în greutate sau chiar cu pierderea în greutate în timp.
Cine nu ar trebui să încerce postul (intermitent)
Dacă luați în considerare postul de orice fel, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră.
Sărirea peste mese sau limitarea severă a caloriilor poate fi periculoasă pentru persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul. De asemenea, persoanele care iau medicamente pentru tensiune arterială sau boli de inimă pot fi mai predispuse la anomalii electrolitice din cauza postului.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
2402 • 07.02.2024, 20:22
E clar ca poti ajunge la spital sau mai rau la popa. Citeşte întreaga ştire: Care sunt riscurile postului îndelungat doar cu apă, promovat de vedete ca Marius Manole sau Damian Drăghici: „Te-ar putea costa viața”