Pe 28 februarie, președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
„Scopul nostru este să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim egali. Sunt încrezător că așa e corect. Sunt încrezător că o merităm. Sunt încrezător că asta e posibil”, a declarat președintele ucrainean. Zelenski a făcut apel la liderii europeni să accepte aderarea sub o procedură specială, țara fiind în stare de război cu Rusia.
Dar procesul de aderare nu a început încă. În prezent, Ucraina nu este recunoscută ca un candidat oficial la UE, deși din 2017 e parte a unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, în care ambele părți se angajează să-și alinieze anumite părți din economie și să aibă legături politice mai strânse, scrie NPR, rețeaua națională de radio public din SUA.
Dacă țara ar fi parte a UE, atunci ar primi ajutor militar imediat, întrucât tratatul de aderare stipulează și o clauză de apărare reciprocă, conform căreia celelalte state membre trebuie să vină în ajutorul unui stat dacă e „victima unei agresiuni aramate pe teritoriul său”.
De asemenea, statutul de membru ar însemna și beneficii economice și libertate de mișcare în blocul european, drepturi de care beneficiază toți cetățenii europeni.
Ce state susțin aderarea rapidă a Ucrainei
Pentru ca Ucraina să adere la UE, toate statele membre trebuie să fie de acord, ceea ce ar putea fi un proces îndelungat de consens. Președintele Consiliului European Charles Michel a declarat la Euronews că există „opinii și sensibilități diferite în cadrul UE” cu privire la aderarea Ucrainei, scrie Forbes.
Pe de altă parte, liderii Slovaciei, Sloveniei și Cehiei au cerut ca UE să creeze un „parcurs total nou” care să-i permită Ucrainei să adere rapid la UE.
În răspuns, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat pentru Euronews că „Ucraina este unul dintre noi și o vrem în UE”. Însă von der Leyen a subliniat că accesul nu se va face imediat, procesul implicând integrarea pieței ucrainene în cea a UE.
Și Joseph Borell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a subliniat că principala prioritate o reprezintă oferirea de ajutor concret Ucrainei pentru a ține piept invaziei rusești, și nu discutarea unor probleme pe termen lung, care pot fi rezolvate în mai mulți ani.
Cum devine un stat candidat la UE
Pe site-ul Uniunii Europene se specifică faptul că „să devii un membru UE reprezintă o procedură complexă, care nu se poate face peste noapte”.
Pentru a cere să devină membru, o țară trebuie să satisfacă anumite condiții, precum: să aibă o economie de piață liberă și o democrație stabilă, să accepte toată legislația europeană, precum și moneda euro.
Apoi cererea se depune la Consiliul European, care îi cere Comisiei Europene să facă o analiză a capacității țării respective de a îndeplini condițiile de aderare.
În cazul în care analiza Comisiei este favorabilă, atunci Consiliul trebuie să accepte în unanimitate un cadru formal pentru negocieri, care vor fi purtate de către miniștrii și ambasadorii statelor UE și țara candidată.
Turcia are cea mai lungă candidatură, România a fost acceptată după doi ani
Pe site-ul UE se specifică faptul că negocierile se vor sfârși într-o perioadă mai lungă, din cauza volumului mare de reguli UE care trebuie adoptate de fiecare țară. Dar candidații sunt sprijiniți financiar, administrativ și tehnic în perioada de pre-aderare.
În acest moment, sunt cinci țări candidate la UE: Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia.
Chiar dacă două state pornesc negocierile în același timp, asta nu garantează că le vor încheia concomitent. Perioada variază în funcție de cum adoptă legislația europeană în cea națională. De pildă, Croația a devenit membru UE după 10 ani de la depunerea cererii de aderare, în vreme ce România a semnat Tratatul de Aderare în 2005 și a devenit membru peste doi ani.
Cea mai lungă cadidatură o are Turcia: în 1987, a depus cerere de aderare la Comunitatea Economică Europeană, iar în 1999 a fost declarată eligibilă să adere la UE. Dar implicarea Turciei în integrarea europeană datează încă din 1959.
Alte două state, Kosovo și Bosnia și Herțegovina, au momentan statutul de potențiale candidate, pentru că încă nu au îndeplinit condițiile să aplice pentru aderare.
În 10 zile se vor purta discuții despre candidatura Ucrainei
În cazul Ucrainei, Consiliul European a programat un summit informal pe 10 și 11 martie, în care se va discuta potențiala candidatură a țării, scrie Reuters. Un oficial UE a declarat că problema aderării Ucrainei la UE este importantă în discuțiile cu Rusia cu privire la încheierea războiului.
Aderarea la UE este un deziderat mai vechi al Ucrainei și s-a aflat pe agenda actualului președinte. „Ucrainenii vor să trăiască într-o Ucraină europeană”, declara în 2020 Zelenski pentru Politico.