Cea mai calduroasa vara din ultimii ani a inceput deja sa faca victime si din ce in ce mai multe persoane fac insolatie. Pentru a va proteja, este indicat sa urmati sfaturile specialistilor si astfel veti scapa de neplaceri.
Insolatia poate fi prevenita daca purtati o palarie, de preferat alba, si haine subtiri, deschise la culoare. E bine sa beti suficiente lichide pentru a recupera pierderile prin transpiratie, sa evitati sa consumati alimente care contin multe calorii la masa de pranz si sa nu iesiti la plaja imediat dupa ce mancati. Este indicat sa folositi o crema cu factor de protectie ridicat inainte de expunerea la soare si ochelari de soare care au mentiunea UV400 pe eticheta, deoarece insolatia poate produce arsuri ale pielii sau ale ochilor.
In cazul in care vi se face rau, primul pas este sa iesiti de sub actiunea razelor solare, sa va intindeti intr-un loc racoros si sa beti multe lichide.
De asemenea, puteti pune comprese cu apa rece la nivelul capului. Se poate aplica si gheata, dar nu direct pe piele, pentru ca ea poate provoca degeraturi pe pielea sensibila.
Parerea specialistului
Simptomele insolatiei sunt: stare de ameteala sau de confuzie, dureri de cap, tulburari de vedere, senzatie de lesin sau chiar sincopa (pierderea cunostintei). De asemenea, apar hipertermia (cresterea temperaturii corpului), transpiratii, tremuraturi si senzatie de frig. Persoanele cele mai predispuse la insolatie sunt varstnicii, copiii si muncitorii care lucreaza direct in bataia soarelui. In cazurile grave trebuie apelat de urgenta la medic.
Laurentiu Luca
Clinica Puls