Cum sa invingem frica micutului

Comportamentul copilului in cabinetul stomatologic poate fi influentat de diversi factori: atitudinea parintilor, grupul de prieteni, scoala, varsta micutului, tipul de personalitate, educatia, imaginatia, experientele stomatologice anterioare si noua confruntare cu medicul stomatolog. De aceea pentru a convinge copilul sa-si invinga teama este nevoie de multa rabdare si atentie atat din partea stomatologului, cat si din partea parintilor. Un copil problema pentru stomatolog se formeaza atunci cand parintii sunt prea autoritari, prea protectivi sau prea afectuosi sau indulgenti, dar si atunci cand copiii se simt respinsi sau lipsiti de dragoste.
3 Parintele trebuie sa incerce prima data sa povesteasca copilului, in termeni cat mai simpli, ce sunt dintii si la ce folosesc, cum apar cariile si cum se trateaza. Tot adultii au obligatia sa explice micutului rolul periajului si cum se efectueaza acesta corect. Copilului trebuie sa i se explice ca medicul stomatolog trebuie sa ii controleze regulat atat pe cei mici, cat si pe adulti. Prin urmare, chiar si dintii de lapte trebuie ingrijiti si, la nevoie, tratati.
3 Copilul poate fi lasat sa se joace acasa de-a medicul stomatolog. El va utiliza o oglinda mica si va controla cu ea starea de sanatate a dintilor parintelui.
3 Metoda jocului poate fi aplicata si in cabinetul de stomatologie. E ideal ca tuturor „ustensilelor inspaimantatoare” ale medicului sa li se atribuie cate un simbol ori un diminutiv. De exemplu: turbina impreuna cu freza pot fi albinute, injectia – o ciupitura de tantar, iar lumina de la scaunul stomatologic poate fi soarele.
3 Inaintea primului control stomatologic al copilului, acesta e bine sa-si insoteasca mai intai parintele. Micutul va asista ca spectator, obisnuindu-se cu atmosfera si vazand cu ochisorii lui ce se petrece. Este de preferat ca prima consultatie a copilului sa fie scurta.
3 La prima vizita a copilului, medicul isi va rezerva o perioada mai lunga de timp pentru a explica copilului rolul instrumentarului, demersul tratamentului medical, fara a se pierde insa in amanunte.
3 Medicul stomatolog trebuie sa foloseasca cuvinte care sa nu inspai-mante copilul, sa poarte halate colorate, sa-l asigure pe copil ca e prietenul sau si ca nu-i va insela increderea. Copilul va fi asigurat ca va fi la curent cu tot ceea ce i se intampla.
3 Copilul poate observa daca parintele este nervos, iar aceasta ii poate induce teama. Cel mai bine este ca parintele sa ramana in sala de asteptare a cabinetului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News