„În fața unor informații conform cărora guvernul spaniol plănuia o ofensivă foarte agresivă și fără precedent împotriva guvernului Cataloniei și funcționarilor rămași fideli guvernului legitim (…), am convenit ca guvernul să dea prioritate prudenței, securității și moderației. Ne-am dat seama că dialogul în aceste condiții era imposibil”, a declarat Carles Puigdemont, într-o conferință de presă susținută în Bruxelles.

Totodată, în timpul conferinței de presă, el a negat că ar intenționa să ceară azil politic în Belgia, susținând că a se află în „capitala Europei” pentru a găsi „libertatea și securitate”.

„Cer Europei să reacționeze. Cazul Cataloniei este cazul valorilor pe care se sprijină Europa”, a mai spus fostul lider catalan, care nu s-a bucurat de susținera niciunui guvern din UE în această criză. De altfel, statele importante ale blocului comunitar și-au arătat deschis sprijinul pentru premierul spaniol Mariano Rajoy.

El a promis la conferința de presă desfășurată la Bruxelles că se va întoarce în Spania, însă doar dacă i se „garantează un proces corect, cu separarea puterilor în Spania, lucru la care trebuie să ne așteptăm din partea unei țări europene”

Totuși, el a menționat că va respecta rezultatul alegerilor anticipate convocate de guvernul de la Madrid în Catalonia pentru 21 decembrie și a pus la îndoială că guvernul lui Rajoy va accepta acest rezultat dacă nu va fi convenabil Madridului.

În urma declarării unilaterale a independenței prin votul de vineri din parlamentul catalan, autoritățile de la Madrid au suspendat autonomia acestei regiuni și au preluat controlul direct asupra ei, urmând ca pe 21 decembrie să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate. Controlul Madridului asupra Cataloniei a fost testat astăzi, când funcționarii publici au revenit la muncă. Se pare că nu s-au înregistrat incidente de nicio natură.


Citește și: EXCLUSIV. Opt comisari europeni în nici două luni. De ce ,,descind” oficialii U.E. în România


 
 

Urmărește-ne pe Google News