Presa belgiană scrie că fostul lider catalan Carles Puigdemont se va întâlni cu mai mulți avocați în Bruxelles. Totodată, un jurnalist a scris în catalană că acesta se află într-un loc „sigur și secret”. Vizita lui Puigdemont în capitala Belgiei vine la scurt timp după ce secretarul de stat belgian pentru azil și migrație, Theo Francken, a afirmat că acesta ar putea primi azil în Belgia.

„Persoanele din Catalonia care se simt ameninţate din punct de vedere politic pot aplica pentru azil în Belgia … inclusiv Puigdemont. Acest lucru este 100% legal. În momentul de faţă nu există o solicitare în aşteptare, dar totul se mişcă foarte rapid în Catalonia. Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele zile. Belgia poate fi o soluţie de scăpare pentru Puigdemont”, afirmase oficialul belgian.

În acest timp, procurorul general al Spaniei a cerut inculparea lui Puigdemont și a foștilor membri ai cabinetului său pentru rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri. Jose Manuel Maza a afirmat că liderii guvernului regional al Cataloniei „au creat o criză instituțională care a culminat cu o declarație unilaterală de independență și o nesocotire totală a Constituției noastre”.

În urma declarării unilaterale a independenței prin votul de vineri din parlamentul catalan, autoritățile de la Madrid au suspendat autonomia acestei regiuni și au preluat controlul direct asupra ei, urmând ca pe 21 decembrie să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate. Controlul Madridului asupra Cataloniei a fost testat astăzi, când funcționarii publici au revenit la muncă. Se pare că nu s-au înregistrat incidente de nicio natură.

Anterior, presa spaniolă a scris că soția lui Carles Puigdemont, care este din Vaslui, ar fi revenit în România, alături de cei doi copii ai cuplului. Într-un reportaj realizat în urmă cu doar câteva zile de jurnaliștii de la El Mundo, părinții româncei au negat acest lucru.


Citește și: INTERVIU EXCLUSIV cu fiica ucigașului Mihaelei Runceanu, la 28 de ani de la crima care a zguduit România


Urmărește-ne pe Google News