Carmen Dan a precizat că a avut o discuție cu directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale în ziua votului când deja existau sute de sesizări privind votul multiplu, descoperite prin Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot, sesizări care nu s-au confirmat în urma verificărilor făcute de către polițiști.
Ministrul Dan a reclamat faptul că verificările au necesitat oameni și timp, deși faptul că nu s-au confirmat sugerează că fie sistemul are probleme de funcționare, fie operatorii SIMPV nu au fost suficient instruiți. ”La final, am constat că tot noi suntem pe lista vinovaților dlui președinte”, a spus Carmen Dan referindu-se la cererea făcută de Klaus Iohannis de demitere a miniștrilor de Interne și ai Afacerilor Externe, ca urmare a modului în care a decurs votarea pe 26 mai.
Iată principalele declarații ale ministrului Carmen Dan:
-A existat o amplă discuție. Vă amintiți cererea dl președinte să fim demiși eu și dl Meleșcanu și vă amintiți și răspunsul meu. MAI s-a ocupat de alegerile din țară și nu au fost situații în planul ordinii publice care să afecteze votul.
-Informarea MAI va fi făcută publică azi pe site-ul MAI. Informarea a fost făcută încă din 30 mai și trimisă la Guvern.
-Funcționarea softului SIMPV nu este de competența MAI. Am vorbit cu șeful STS când aveam sute de semnalări în sistem privind posibile voturi multiple care nu se confirmau. Am înregistrat peste 9000 de asemenea sesizări pe care poliția le-a avut de verficiat consumând resurse de oameni și de timp. La final, am constat că tot noi suntem pe lista vinovaților dlui președinte.
-Imediat după conferința de presă, informarea va fi pusă pe site
(despre cimitirul de la Valea Uzului) – S-a evitat producerea de violențe dintre români și maghiari chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a radicalilor și dintr-o parte și din alta. Nimeni nu a fost lovit și rănit și nu s-a impus intervenția în forță.
-Singurul aspect este cum s-a ajuns ca porțile să fie rupte, iar acest aspect este anchetat printr-un dosar penal.
-(despre particparea lui Sebastian Cucoș) Forțe din două județe. Indiferent cât le place unora sau altora, aici vorbim de o instituție în care oamenii aflați la comandă trebuie să-și exercite atribuțiile.
-Anumite grupuri sau persoane au alimentat o stare de tensiune care să permită potențarea unor anumite interese. A existat o bună comunicare între structurile MAI și celelalte instituții cu responsabilități în zona siguranței naționale.
-Limita administrativ-teritorială dintre Bacău și Harghita este disputată. Dărmănești a decis restaurarea monumentelor din oraș. Este cel puțin un aspect greu de contestat. Din documentele MApN rezultă că cimitirul a fost fondat de Societatea Cultul Eroilor în 1926-1927, cu peste 1.000 de soldați îngropați de naționalități diferite. Pe 10 mai m-am întâlnit cu prefectul din Bacău și primarul din Dărmănești. Am decis atunci clarificarea cu celeritate a situației juridice disputate. Știu că urmează o ședință comună a conducerii celor două județe. Dacă nu se ajunge la o soluție amiabilă, instanța se va pronunța. Fără aceasta, tensiuni de acest fel vor putea fi generate oricând. Este binevenită ideea ca MApN să preia administrarea
(despre uciderea polițistului Cristian Amariei) – Oare trebuie să-mi dau demisia că am adus cel mai mare buget al MAI în ultimii 10 ani? Că s-au luat cele mai multe autospeciale din 2015 încoace? Că s-au luat vestele antiglonț și antiînjunghiere?
-Avem și banii și procedurile lansate pentru achiziția de mașini. În 2016, s-au luat în MAI 932 de mașini. În 2017 și 2018 am achiziționat peste 3.800, iar în 2019 avem sumele necesare pentru alte 1.700 de mașini.
-1690 de maieuri antiînjunghiere când am preluat mandatul, dar s-au mai cumpărat 6.500. În acești doi ani, s-au cumpărat și veste antiglonț. Anul acesta vom avea 8.000 de veste. Este insuficient și așa. De asta cred că asta nu înseamncă aceste lucruri nu se știu și că nu se fac eforturi pentru ale îndrepta.
-Am și eu o întrebare. Până când se vor finaliza verificările la IPJ Timiș câte veste erau distribuite înainte de accident?
-Pe lângă pistoalele Carpați există peste 10.000 de pistoale de 9mm, iar Poliția a început procedura de achiziție pentru alte 2.000, dar licitația a fost contestată în instanță.
-MAI nu beneficiază de 2% din PIB pentru a avea o resursă bugetară semnificativă pentru dotare. Am discutat cu dl ministru Bădălău și vom avea ocazia să accesăm facilitatea de offset a MApN.
-Lipsuri există, nevoile sunt reale, dar nu mai suntem ca acum doi ani. Eu am înțeles să rezolv problema, nu doar să mă vait de ea. MAI are nevoie de fonduri pentru programe de înzestrare și pentru derularea msiunilor în condiții optime
-Fac un apel la istorie și să-mi indicați un singur moment în care ministerul a avut banii pentru satisfacerea nevoilor tuturor armelor.
-După ce legea privind siguranța polițiștilor a fost atacată la CCR, proiectul a fost asumat ca inițiativă parlamentară, iar acum se află la Camera Deputaților
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, pe 30 mai, că a cerut rapoarte din partea ministerelor de Interne și al Afacerilor Externe privind modul de desfășurare a procesului electoral de la scrutinul europarlamentar și cauzele dificultăților întâmpinate de românii care au mers să voteze.
”Pe baza acestui raport, voi lua măsuri. Dacă au fost greșeli, cei care sunt responsabili trebuie să plătească. Nu putem aplica sancțiuni fără o analiză. Trebuie să cântărim ceea ce s-a întâmplat, pentru ca ceea ce nu a fost bine să nu se mai repete la următoarele scrutine electorale. Dacă e nevoie de modificări legislative avem toată deschiderea să o facem”, spunea atunci Viorica Dăncilă.