Ancheta penală pe care o face Parchetul General pe protestele din 10 august a fost pretextul perfect pentru a evita întrebările deputaților din Comisia pentru drepturile omului. Atât ministrul de Interne, Carmen Dan, cât și comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, au invocat secretul informațiilor din dosar.

Primele explicații publice ale „dirijorului în alb”


„Îmi asum toate faptele mele de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenții și faptele subordonaților mei. Dar de aici până la a mi se pune în cârcă un colaj de imagini care rulează de o lună și ceva de zile, care nu mă  implică pe mine, nu vă supărați, dar nu am ce răspuns să dau. Iar Codul penal prevede ceva. Nu am voie să dezvălui detalii din dosar, a declarat șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, în Parlament.

Mai mult, „dirijorul în alb” a făcut referire doar la intervenția Brigăzii Speciale, explicând că aceasta a respectat legea.

Din imagini, se vede clar că am încercat să fim cât mai puțini violenți și să adoptăm tactica militară care să delimiteze, să ținem la distanță oamenii fără a folosi anumite elemente pe care legea ne dădea voie să le folosim. Se văd clar oamenii pașnici care au fost protejați. Nu pot să vorbesc despre asta (n.r. – turiștii israelieni agresați), pentru că mă aflam la un kilometru de taxi. Nu în toată Piața Victoriei au fost subordonații mei”, a adăugat Paraschiv.

Niciunul dintre deputați nu l-a întrebat pe șeful Brigăzii Speciale poate cel mai important lucru, având în vedere domeniul de activitate al Comisiei: a încălcat sau nu drepturile omului?

Libertatea a încercat să-i pună această întrebare, însă Cătălin Paraschiv a făcut referire doar la respectarea legii, apoi a plecat.

Explicațiile ministrului de Interne

Carmen Dan s-a arătat deranjată de întrebările deputaților din Opoziție, referitoare la cum a gestionat MAI protestele din 10 august.

Ce legătură au întrebările dumneavoastră cu activitatea Comisiei? În ce măsură am afectat drepturile omului noi, la minister? În ce măsură este relevant în Comisia pentru drepturile omului ce secretari de stat au fost în noaptea de 10 august? Nu am nicio obligație să vă dau aceste informații dumneavoastră”, a spus Carmen Dan.

Pe de altă parte, le-a atras atenția deputaților că nu au fost prezentate și imaginile cu jandarmii agresați, asta deși, în cadrul audierilor, nu s-a făcut departajarea între protestatari și jandarmi, ci s-a vorbit doar despre „cetățenii agresați”.

Ministrul de Interne le-a repetat, în mai multe rânduri, deputaților din Comisia pentru drepturile omului că „nu au pregătire în domeniu” și că au „abordări emoționale” ale situației.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, deși a fost prezent la audieri, a precizat că nu are nicio atribuție, având în vedere ancheta Parchetului General.


Citește și: Noi dezvăluiri din noaptea în care au fost înjunghiați baschetbaliștii americani de la Brăila: „Johnson și Keyes au scăpat escaladând gardul pubului”

Urmărește-ne pe Google News