UPDATE ora 15.00 ”Infracționalitatea la nivel național este la aceeași parametri ca perioada similară a anului trecut, cu o scădere cu 1,2% față de anul 2017, a spus ministrul, în comisia de apărare.
Carmen Dan a precizat că este al șaptelea an consecutiv când se înregistrează acest trend descendent.
„În primele patru luni din acest an am avut 40.000 de persoane cercetate, dintre acestea 2.000 de persoane fiind arestate preventiv de către instanţe. Eu cred că aceste date sunt relevante şi relevă munca de poliţie. (…) Conform datelor statistice corelate la nivelul primului trimestru anul curent, infracţionalitatea la nivel naţional este în aceeaşi parametri ca în perioada similară a anului trecut, cu o scădere de 1,2 procente faţă de anul 2017, pentru că, vreau să mă raportez la un an întreg, şi fac menţiunea că acesta este al şaselea an consecutiv în care infracţionalitatea îşi menţine acest trend descrescător”, a declarat Carmen Dan, marţi, la audierile din cadrul Comisiei pentru apărare din Senat pe tema situaţiei privind infracţiunile cu violenţă.
Aceasta a mai spus că sunt tipuri de infracțiuni care au crescut și unele care își păstrează acest trend descrescător. Astfel, s-au înregistrat 57 de sesizări penale de omor, cu 10 mai puține decât în urmă cu un an, 65 de tentative de omor, cu 18 mai multe decât anul trecut, 8 sesizări de lovituri cauzatoare de moarte, cu 4 mai multe decât în 2017.
S-au mai înregistrat 807 de fapte de tâlhării, o scădere de 3 procente față de anul trecut, 19.900 de loviri, înregistrându-se o creștere de 3,7% și 9.800 de cazuri de violență domestică, în creștere cu 8 procente.
”Cele mai multe sunt faptele de loviri și violență domestică, a spus Carmen Dan, precizând că aceste ”fapte au izvor în modul în care care societatea în ansamblul ei se comportă, în special pe palierul social și modul în care evoluează relațiile interumane”, a mai declarat Carmen Dan.
Ea a continuat: ”În fața acestei realități, și este important să spun acest lucru, cel puțin din perspectiva mea, politica penală a ultimilor ani, conform actualului cod penal a fost aceea de a se sancționa cu oarecare blândețe violența și a se înfiera criminalitatea economico-financiară”.
Carmen Dan a făcut apel la parlamentari pentru găsirea unor soluţii.
„Suntem liniştiţi cu ideea că pentru loviri, violenţe, agresiuni, criminalitate domestică avem un regim sancţionator cu pedepse care nu depăşesc doi-trei ani, în timp ce pentru fapte cum ar fi abuzul în serviciu se ajunge până la 15 ani, iar pentru evaziune fiscală la opt-nouă ani pe lege specială, ca infracţiuni asimilate faptelor de corupţie. Este firesc, oare, ca cei care lovesc oameni pe stradă, care au o atitudine violentă, agresivă, inclusiv asupra oamenilor legii, să nu fie reţinuţi şi arestaţi imediat, dar în schimb să facem un festival al cătuşelor faţă de ceea ce înseamnă infracţionalitate de corupţie ? Nu cred că este normal. Şi mai cred că una dintre soluţiile pentru care avem motivaţie suficientă să descurajăm violenţele ţine şi de voinţa Parlamentului”, a declarat ministrul de Interne.
„Partidul Naţional Liberal consideră că siguranţa cetăţenilor şi ordinea publică au fost puse în pericol de setul de măsuri inconştiente pe care le-a luat actualul Guvern PSD-ALDE, ale căror efect îl putem constata astăzi, după ce aproximativ 8.000 de persoane, specialişti cu experienţă, au părăsit Ministerul Afacerilor Interne”, declara, săptămâna trecută, preşedintele Comisiei de apărare, Marcel Vela.
El preciza că „ministrul Carmen Dan va trebui să răspundă şi cu privire la afirmaţiile şi promisiunile făcute în luna februarie în plenul Camerei Deputaţilor, invitată de către PNL la ‘Ora Guvernului, contrazise de infracţiunile din ultima perioadă”.
Iată reacția lui Carmen Dan, după clasarea dosarului privind microfonul găsit în casă: „Mi s-a părut o anchetă serioasă!”
Citește și: EXCLUSIV | Interviu cu Nabil Shaath, consilier al preşedintelui Autorităţii Palestiniene. “Fac un apel să nu mutaţi ambasada. Rămâneţi prieteni cu ambele părţi” – AUDIO