Conform procurorilor DNA, Carmen Dorobăț împreună cu soțul ei Gheorghe Dorobăț, ar fi luat, în lunile iunie-iulie 2014, o sumă de până la 5.700 de euro de la 57 de studenți ai Facultății de Medicină Dentară de la UMF Iași, anul al II-lea de studii.
Banii erau meniți pentru a le acorda note de 8 și de 9, conform procurorilor, suficiente ca la media generală să le asigure studenților promovarea la disciplina Boli Infecțioase.
Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practică şi teoretică ale examenului respectiv.
Rechizitoriu DNA:
Nu mai au voie să predea timp de 5 ani
Pe
lângă pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare, în cazul
managerului de la Boli Infecțioase s-a determinat o perioadă de 4
ani termen de supraveghere, mărită cu un an față de decizia
primei instanței, iar timp de 5 ani nu poate ocupa o funcție
didactică.
Atât
Carmen Dorobăț, cât și soțul ei, Gheorghe Dorobăț, și-au
pierdut funcțiile din cadrul UMF Iași în 2015, după începerea
anchetei. Ambii însă se reprofilaseră și predau la instituții de
învățământ superior privat, dar au primit interdicție acum să
mai ocupe funcția de cadru didactic pentru următorii cinci ani.
„Pe durata termenului de supraveghere, inculpata are obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de probaţiune Iaşi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate”, se specifică în minuta instanței.
Gheorghe Dorobăț, șeful secției ATI de la Spitalul de Neurochirurgie, a mai primit suplimentar și interdicția de a mai ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani.
Potrivit legislației în vigoare, Carmen Dorobăț nu ar mai putea ocupa funcția de manager al Spitalului de Boli Infecțioase, în urma condamnării definitive. Cel mai probabil, o astfel de măsură se va lua după ce instanța va trimite motivarea deciziei.
Când printr-o hotărâre judecătorească definitivă s-a dispus condamnarea managerului pentru săvârșirea unei infracțiuni contra statului sau contra autorității, infracțiuni de corupție și de serviciu, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției, infracțiuni de fals ori a unei infracțiuni săvârșite cu intenție care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției.
Legea nr. 95 / 2006, articolul 184:
Libertatea a încercat să îl contacteze atât pe Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, instituția în subordinea căreia se află spitalul, cât și pe managerul unității medicale, Carmen Dorobăț, însă niciunul nu a răspuns apelurilor noastre.
Carmen Dorobăț a trimis însă un mesaj presei, fără a face vreo precizare legată de funcția ei de la Spitalul de Boli Infecțioase.
„Am luat act de decizia justiției, sigur cu tristețe. Cu aceeași sinceritate voi sta la dispoziția pacienților ca și până acum, cu aceeați implicare în momentele acestea de pandemie”, a precizat Carmen Dorobăț.