Nu se practică nici în statele mai dezvoltate ale Europei. Am cercetat. Nici în Italia, nici în Franța, nici în Germania, doar în România.
Carmen Uscatu:
- Carmen Uscatu spune că pacienții fără simptome nu au nevoie de tratament și nu fac decât să ocupe un loc. În schimb, ei trăiesc traume în spitale și au nevoie de multă medicație și tărie ca să nu intre în depresie
- Familiile asimptomaticilor rămân acasă, fără supraveghere și fără ca măcar să beneficieze de testare, acuză cofondatorul „ Dăruiește Viață”
- În urma sesizărilor multiple, Asociația a trimis un memoriu la Ministerul Sănătății prin care cere carantină la domiciliu
– Doamna Uscatu, de la ce a plecat problema pe care o semnalați?
– Povestea a plecat de la faptul că mie mi s-a părut că măsura e incorectă, atât din punctul pacientului de vedere, cât și din punct de vedere al costurilor și, mai ales, al resurselor materiale și umane. Cel puțin la început, noi nu aveam echipamente pentru medici, în schimb, țineam în spital pacienți care nu au nevoie de tratament. În niște spitale în care condițiile sunt dramatice și în care pacienții asimptomatici trăiesc, fără să fie nevoie, un coșmar.
– Ce vă face să afirmați acest lucru?
– Povestea unui medic a cărui soție a fost internată în spital timp de o lună. Era infectată, dar nu avea nici un fel de simptom. Îmi povestea medicul că soția lui stătea pe diazepam, pentru că nu putea dormi. Nu se putea odihni din cauza tusei celorlalți.
Să nu uităm că, la Suceava, zeci de cadre medicale erau înghesuite într-o aripă a spitalului și aveau la dispoziție o singură toaletă, pe hol.
Carmen Uscatu:
-Ei sunt puși împreună?
-Da. Toți bolnavii de COVID-19, asimptomaticii și simptomaticii, sunt toți, la grămadă, în aceleași saloane. Știți cum e în spitalele românești. Pacientul asimptomatic este pus în pericol, fiind timp de trei săptămâni în preajma unor bolnavi cu simptome.
Nu știm mai nimic despre acest virus, deci nici cum reacționează organismul dacă este supus la o cantitate mai mare.
Carmen Uscatu:
Povestea ordinului revocat în mai puțin de 24 de ore
Problema tratării celor fără simptome în afara spitalului a fost analizată și la Ministerul Sănătății.
Rezolvarea dilemei s-a încheiat cu o răzgândire peste noapte. La o zi după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, el a fost modificat.
Au existat voci care au acuzat ”ați externat pilele și apoi ați revenit asupra ordinului”
Carmen Uscatu:
„Cineva s-a grăbit ieri să treacă ceva ce noi prognozăm, nu o dăm acum, ci mai târziu. Încă nu este timpul, mai ales că avem focare noi care au apărut, mai ales în partea medicală, și trebuie să avem grijă de ele, iar când se va face lucrul acesta se va face în momentul în care vom avea spitalele de suport”, a declarat la vremea respectivă Nelu Tătaru pentru Libertatea.
Ordinul inițial a fost emis pe data de 15 aprilie și modificat pe 16. Cu o zi înainte, Asociația „ Dăruiește Viață” trimisese la Ministerul Sănătății un Memoriu în care explica de ce măsura internării în spital nu este eficientă.
„Suntem singura țară din Europa”
– Ce argumente ați adus în acest Memoriu?
– Am atras atenția că am analizat situația, iar România este singura țară, cel puțin din Europa, în care a fost stabilită ca regulă internarea pacienților asimptomatici.
– Care ar fi dezavantajele acestei practici?
– Am identificat cel puțin șapte dezavantaje:
- Consum inutil de materiale sanitare.
- Creșterea riscului infectării personalului medical.
- Dezvoltarea anxietății și depresiei în rândul pacienților.
- Creșterea încărcăturii virale în saloanele în care se află mai mulți pacienți.
- Scăderea timpului pe care personalul medical îl acordă cazurilor care necesită îngrijiri medicale.
- Creșterea numărului de teste RT-PCR care sunt realizate în spital pentru pacienții asimptomatici.
- Suprasolicitarea absolut inutilă a cadrelor medicale cu instalarea mai rapidă a burn-out-ului în rândul acestora.
„E o dublă măsură”
– Am înțeles. Dar autoritățile v-ar spune că e riscant să îi lase pe asimptomatici acasă. Dacă umblă liberi, pe străzi? Cine îi verifică?
– Dar pe membrii familiei lor cine îi verifică? Am primit nenumărate sesizări că nu i-a căutat nimeni, nu i-a sunat nimeni. Nu au fost testați. Nu li s-a spus să stea în izolare.
Ori pleci de la ideea că toată lumea are conștiință socială, ori nu îți asumi acest risc pentru nimeni. Pe unii îi ții degeaba închiși în spital, pe alții îi lași liberi în casa lor și te aștepți să aibă conștiință.
Carmen Uscatu:
Foto principală: Hepta, Inquam Photos / Alberto Groșescu