Guvernul a aprobat reducerea, de la 45% la 20%, a taxelor vamale de import pentru o lunga lista de produse alimentare. Decizia intra in vigoare de la 1 ianuarie si este valabila numai 6 luni, adica pana la 30 iunie. Pentru organele de vita, taxele vamale se reduc, pentru aceeasi perioada, de la 40% la 20%.
Decizia a fost luata pentru a preveni scumpirea alimentelor si pentru a crea conditii de echilibrare a pietei. Printr-o hotarare de Guvern s-a aprobat ca producatorii romani sa fie subventionati pentru produsele de calitate standard, predate la procesatorii autorizati. Astfel, pentru un kilogram de carne de vita si porc, in viu, se vor acorda ca subventie 4.000 lei. Pentru un kilogram de pui, in viu, se vor acorda 3.000 lei. Tot pe o perioada de sase luni, va fi introdusa o taxa vamala noua, de 30%, pentru importurile de zahar brut din trestie de zahar. Masura a fost luata intrucat productia de zahar autohton a scazut dramatic in ultimii ani.