Sute de mii de oameni din întreaga lume vor lua cu asalt Veneția, acolo unde se dă startul distracției. Carnavalul de la Veneția, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate din întreaga lume, începe astăzi, sub măsuri sporite de securitate.
În fiecare an, în această perioadă, toate străzile, canalele, pieţele şi fiecare colţişor al Veneţiei se transformă într-o uriaşă scenă pentru spectacolele şi petrecerile carnavalului.
Tradiţia carnavalului are mai mult de opt secole, dar din 1979, de când este organizat în fiecare an, carnavalul practic s-a globalizat şi este tot mai mult legat de toate culturille lumii.
Festivităţile de deschidere şi cele de închidere ale carnavalului sunt cele mai aglomerate.
O tradiţie foarte veche a momentului de deschidere este „Zborul îngerului” din Piaţa San Marco. Personajul care întruchipează un înger „zboară” de pe Turnul Campanile pe deasupra mulţimii adunate în piaţă şi a cortegiul de personaje istorice, în frunte cu Dogele şi soţia acestuia.
Carnavalul de la Veneția este un motiv de bucurie și pentru un român care realizează celebrele măști, într-un atelier din Buzău. O mască relizată de Dorin Georgescu are un preț începând de la 20 euro și poate ajunge chiar și la 150 de euro.
Istoria carnavalului de la Veneția
Carnavalul de la Veneția a început în 1162, atunci când orașul italian se afla la apogeul puteriii sale. Victoria din anul 1162 a Serenissimei republici împotriva lui Ulrico, Patriarhul Aquileiei, a fost sărbătorită în piaţă din faţa marii Bazilici San Marco cu muzică, dans şi mare bucurie de venetien, şi astfel a debutat carnavalul.
Costumele şi măştile au fost purtate abia mai târziu şi doar de veneţienii de vază sau de cei care soseau incognito la Veneţia pentru a petrece fără a fi recunoscuţi. Veneţienii îşi făceau singuri costumele şi măştile sub care îşi ascundeau identitatea, statutul social şi chiar sexul.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!