Produsele sunt ţinute aproape o lună la temperatura de 11-14 grade Celsius şi la umiditate constantă. Rezultatul este unic în România. Turiştii nu pot intra în galeria cu mezeluri, dar o pot vedea de la distanţă şi îi pot simţi mirosul. Astfel, pofta lor de a degusta cărnurile este şi mai mare.
„Foarte, foarte bune. Depăşesc calitatea altor produse similare”, „în afară de faptul că sunt spoturi care luminează, ai impresia că eşti la bunica în pod pe vremuri”, declară vizitatorii.
Bucăţi de carne, expuse în aerul sărat al salinei Turda, la 100 de metri sub pământ. Astfel vor fi măturate timp de 25 de zile aceste mezeluri.
„Ideea ne-a venit pentru că aici, în Salina Turda, se depozitau brânzeturi şi noi ne-am gândit să facem un produs unic”, a declarat directorul general al unei firme de mezeluri, Bogdan Olivian.
„Sunt aduse în acest spaţiu unde sunt păstrare la măturat în decurs de 25 de zile în condiţii de temperatura şi umiditate constantă. Temperatura este de 11-14 grade celsius. Aceşti parametrii sunt monitorizaţi cu ajutorul unui aparat din oră în oră”, spune și inginerul de calitate Maria Fodorean.
Conform directorului deneral al Salinei Turda, producătorii locali sunt cei care obțin beneficii directe din acest procedeu de maturare a cărnii.
„Tot ceea ce înseamnă respectarea regulilor de igienă privind implementarea procedurilor, compania le are foarte bine puse la punct. Un model pe care ni l-am dori extins la nivelul judeţului Cluj”, a declarat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentelor Cluj, Ioan Oleleu.
Accesul în galeria cu mezeluri este interzis, din motive de igienă şi siguranţă alimentară, însă vizitatorii le pot vedea de la distanţă şi le pot simţi mirosul. Produsele sunt atestate ca fiind tradiţionale romanești, iar pe viitor, proprietarii firmei intenţionează să primească şi certificarea europeană.
Sursa: stiri.tvr.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro